Zelf verhuizen of een verhuisbedrijf? – De voor en nadelen

Als je zelf verhuist ben je goedkoper uit dan wanneer je een verhuisbedrijf inschakelt. Als je gebruik maakt van een verhuisbedrijf hoef je niet te sjouwen en kun je je meer focussen op andere dingen die je moet regelen voor de verhuizing.

Om te bepalen welke optie jij kiest is het daarom slim om alle kosten, voor- en nadelen op een rijtje te zetten.

Wat doen verhuizers?

Verhuizers zorgen er voor dat je geen omkijken meer hebt naar je verhuizing. Ze maken een verhuisplanning, beschikken over een verhuiswagen en versjouwen alle dozen, spullen en apparaten. Als je wilt pakken ze ook de verhuisdozen in en demonteren ze de meubels.

Wat zijn de nadelen van een verhuisbedrijf?

Het grootste nadeel van het inschakelen van een verhuisbedrijf zijn de hogere kosten. Verder heb je met verhuisbedrijf niet volledig zicht op alles wat er tijdens de verhuizing gebeurt.

De kosten van een verhuisbedrijf

Maar wat kost een verhuizing? Uiteraard is er een kostenplaatje verbonden aan een verhuizing. De gemiddelde verhuizing kost €1600. In deze berekening zijn ook de verhuizingen meegenomen van mensen die met een enorme inboedel naar de andere kant van het land verhuizen.

Als jij een gemiddelde inboedel hebt en de verhuisafstand is tussen de 1 en 20 km dan kun je rekenen op €800 tot €1300 euro. Dit is inclusief btw.

De kosten van zelf verhuizen

Als je zelf gaat verhuizen ben je meestal zo’n €200-€250 euro kwijt. Hierbij moet je denken aan de kosten van het huren van een verhuiswagen, de verhuisdozen, verhuisdekens en het kopen of huren van een steekwagentje.

Als met al scheelt het dus al snel €1000 euro als je ervoor kiest om het zelf te doen.

Middenweg

Er bestaat natuurlijk ook een middenweg. Als je zelf meehelpt kun je flink besparen op de kosten van een verhuizer. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om alleen de grote spullen te laten verhuizen door een verhuisbedrijf scheelt dat aanzienlijk.

Control freak

Als je een verhuisbedrijf inschakelt heb je niet 100% zicht op alles wat de verhuizers doen. Als jij een echte control freak bent is het daarom slim om van te voren een verhuisplan om te stellen met de verhuizers. Welke spullen moeten eerst verhuist worden, in welke kamer moeten de spullen gezet worden? Spreek dit van te voren af om te voorkomen dat het inschakelen van een verhuisbedrijf juist meer stress oplevert.

Wat zijn de voordelen van een verhuisbedrijf?

De meeste mensen die twijfelen tussen zelf verhuizen of een verhuisbedrijf, vinden de stress die komt kijken bij een verhuizing de belangrijkste reden om voor een verhuisbedrijf te kiezen.

Bij een verhuizing komt er enorm veel op je af. En als je dan ook nog eens moet zorgen dat je complete inboedel van A naar B verplaats wordt, zie je door de bomen het bos niet meer. Een verhuisbedrijf kan dit gevoel een stuk verlichten.

TIP: om je te helpen het overzicht te bewaren hebben wij deze handige verhuis checklist voor je gemaakt. Zo hou je het overzicht als je ervoor kiest om zelf te verhuizen.

Stand back and relax

De tweede reden om het niet zelf te willen doen is dat een verhuizing simpel weg een enorme sjouwklus is die je liever over laat aan sterke verhuizers.

Ervaring

Een verhuisbedrijf heeft ervaring met het verplaatsen van inboedel. Ze beschikken over materiaal om je spullen te beschermen tijdens de verhuizing. De kans dat jouw spullen beschadigd raken tijdens de verhuizing is daarom kleiner als je voor een verhuisbedrijf kiest. Bovendien zijn verhuizers vaak goed verzekerd tegen eventuele schade die ze maken.

Snelheid

Als je een verhuisbedrijf inschakelt ben je veel sneller klaar met de verhuizing. Als je professionele hulp inschakelt is het heel goed mogelijk om in één dag te verhuizen. Zeker als je haast hebt met de verhuizing omdat je de sleutels van je oude huis dezelfde dag moet inleveren als dat je de sleutels van je nieuwe huis ontvangt, kan het handig zijn om gebruik te maken van een verhuisbedrijf.