Verhuizen naar Zweden – Alles wat je écht wilt weten

Prachtige natuur, vriendelijke mensen, ruimte en rust. Dit zijn voor de meeste Nederlanders de hoofdredenen om te verhuizen naar Zweden. Maar wat komt er allemaal kijken bij het maken van zo’n stap? Wat moet je regelen? Wegen de voordelen wel op tegen de nadelen?  Wat zijn de ervaringen van mensen die naar Zweden verhuist zijn? Alles wat je moet weten lees je in dit artikel!

Wat vind je hier?

Wat er allemaal bij komt kijken als je naar Zweden verhuist

Verhuizen naar Zweden is vaak makkelijker dan je denkt. Als Nederlander heb je geen verblijfs- of werkvergunning nodig om in Zweden te gaan wonen. Globaal zijn er vier stappen die je moet doorlopen:

 1. Vind een woning en schakel een Zweedse makelaar in;
 2. Zorg dat je kunt aantonen wat je inkomstenbron is aan de Zweedse Belastingdienst;
 3. Vraag een persoonsnummer aan bij de Zweedse Belastingdienst;
 4. Sluit een ziektekostenverzekering af;
 5. Leer de taal!

Hoe vind je een woning in Zweden?

Wat betreft het vinden van een woning heb je, anders dan in Nederland, 3 opties in Zweden. Namelijk huren, kopen en het overnemen van eigendomsrecht.

Een huis kopen in Zweden
Gelukkig is het tegenwoordig niet meer nodig om naar Zweden af te reizen voor het zoeken naar een huis. Vrijwel al het aanbod is te vinden op de volgende drie Zweede koopwoningen websites:

Het kopen van een huis in Zweden gaat net iets anders dan je in Nederland gewend bent. Je hebt in Zweden namelik twee opties: het recht om in een woning te wonen of volledig eigendomsrecht.

Het recht om in een woning te wonen wordt ook wel “bostadrätt” genoemd. Hierbij koop je het recht om in een huis of appartement te wonen. Dit bedrag betaal je aan de vorige eigenaar. Met dit recht wordt je dan lid van de “bostadsrättföreningen” van de locatie waar je het huis of appartement hebt gekocht. Vanuit deze vereniging worden de gedeelde kosten betaald van bijvoorbeeld de wasruimte, onderhoud van gemeenschappelijke voorzieningen of de renovatie van het verwarmingssysteem.

Het volledige eigendomsrecht betekend dat je 100% eigenaar bent van de woning. Net als in Nederland bezit je hierbij de grond en het huis

Een huis huren in Zweden
Het huren van een woning in Zweden verschilt niet veel van de Nederlandse manier van huren. Vaak wordt er een huurcontract van een jaar opgesteld en daarna een contract voor onbepaalde tijd. De huurprijzen hangen sterk af van de regio. In een de Zweedse steden liggen de huurprijzen van een appartementen met drie slaapkamers rond de €1000 per maand. In buitengebieden zijn er al vrijstaande woningen te vinden voor slecht €500 per maand.

Bij het huren van een huis is het wel belangrijk om na te gaan hoe het huis verwarmd wordt. Vooral bij huizen die volledig elektrisch verwarmd worden kan de stroomrekening duur uitvallen.

Enkele websites voor het vinden van een Zweedse huurwoning:

Je inkomen aantonen

Voor het aanvragen van een Zweeds persoonsnummer is de enige vereisten dat je genoeg inkomen of vermogen hebt om in je levensonderhoud te voorzien. Heb je dit niet? Dan mag je maximaal drie maanden in Zweden verblijven. Het aantonen van je inkomen doe je bij de Zweedse Belastingdienst. Ze vragen dan bijvoorbeeld naar een loonstrook of bankafschrift waaruit je inkomen of vermogen blijkt.

De Zorgverzekering in Zweden

De Zweedse gezondheidszorg behoort tot een van de betere ter wereld en is vergelijkbaar met de Nederlandse gezondheidszorg. De zorgverzekering is echter wel iets anders geregeld in Zweden.

Als je in emigreert naar Zweden wordt je automatisch verzekerd via de “forsakringskassan”. Dit is een kantoor voor sociale zekerheid die bijvoorbeeld ook de kinderbijslag regelt. Mocht je je extra willen laten verzekeren, dan kan dat via aanvullende particuliere verzekeraars.   

Heb je een verblijfsvergunning nodig om naar Zweden te verhuizen?

Zweden hoort bij de EU. Daarom heb je als Nederlander geen verblijfsvergunning nodig om naar Zweden te verhuizen. Wel moet je kunnen aantonen dat je over een inkomstenbron beschikt.   

Verhuizen naar Zweden: checklist

 • Begin zo vroeg mogelijk met het leren van de Zweedse taal. Probeer hier iedere dag een moment voor vrij te maken. Er bestaan handige (gratis) apps voor het leren van Zweeds;
 • Oriënteer je op het verhuizen van je inboedel. Vraag hiervoor minimaal 3 offertes aan bij verschillende verhuisbedrijven zodat je zeker weet dat je het beste verhuisbedrijf voor jouw verhuizing vind;
 • Verleng je Nederlandse paspoort en rijbewijs in Nederland. Als ze verlopen in Zweden kost het veel moeite om ze opnieuw aan te vragen. Ook als je je uitschrijft bij je Nederlandse gemeente mag je je Nederlandse paspoort of ID-kaart behouden;
 • Laat je diploma’s internationaal erkennen en vertalen. Dit doe je via nuffic en duo;
 • Schrijf je uit bij je Nederlandse gemeente;
 • Geef je verhuizing door aan de Belastingdienst. Via deze link kom je direct op de pagina waar je dat kunt doen;
 • Informeer bij je pensioenfonds welke gevolgen je emigratie heeft voor jouw pensioen;
 • Sluit een tijdelijke zorgverzekering af voor Nederlanders in het buitenland dit doe je om de periode te overbruggen tot je een Zweedse zorgverzekering hebt;
 • Zeg alle Nederlandse abonnementen op die je niet meer nodig hebt in Zweden;
 • Bedenk of je je auto mee wil verhuizen naar Zweden

Je spullen verhuizen naar Zweden

Als je hebt besloten om te emigreren naar Zweden is het belangrijk dat je de verhuizing goed voorbereid. Hoe pak je de verhuizing van je meubels aan? Wat moet je allemaal regelen? Wat gaat het kosten?

Als je gaat verhuizen naar Zweden is het slim om een verhuisplan op te stellen. Het maken van een verhuisplan bestaat uit een aantal stappen:  

 • Bepaal voor je zelf welke spullen je wel en niet wilt mee verhuizen naar Zweden. Over het algemeen geldt: hoe meer spullen, hoe duurder de verhuizing;

 • Bereken de grootte van je inboedel (het volume). Als je het volume van je inboedel weet, kunnen verhuizers makkelijker inschatten wat de verhuizing gaat kosten. Met onze handige volume calculatorbereken je het volume van jouw inboedel in enkele minuten;

 • Bepaal voor jezelf een budget voor het verhuizen van je spullen;

 • Vergelijk minimaal drie internationale verhuisbedrijven met elkaar. Door meerdere verhuisbedrijven met elkaar te vergelijken weet je zeker dat je niet te veel betaal. Via onze handige toolvraag je vrijblijvend en gratis binnen enkele minuten 3 tot 5 offertes aan bij verschillende internationale verhuisbedrijven.

Verhuizen naar Zweden: de kosten

De kosten van een verhuizing naar Zweden hangen sterk af van de verhuisafstand en het volume van je inboedel. Daarnaast is het de vraag of de verhuizing per verhuiswagen of per zeecontainer gedaan wordt.

Om een schatting te geven van de kosten hebben we hieronder een klein overzicht voor je opgesteld met een kostenindicatie per type huishouden.

Type woningGemiddelde kosten
1 slaapkamer€1750 - €2130
2 slaapkamers€2130 - €2300
3 slaapkamers€2300 - €2700

Je verhuizing overlaten aan professionals?

Vergelijk gratis offertes van professionele verhuisbedrijven en vind het perfecte bedrijf voor jouw verhuizing.

Hoe duur is het leven in Zweden?

Nederlanders denken vaak dat Zweden een duur land is. Maar Nederland en Zweden hebben juist een gelijkwaardig prijsniveau. Sommige dingen zijn iets duurder in Zweden zoals kleding en alcohol, andere dingen zijn weer iets goedkope zoals bijvoorbeeld benzine, onroerend goed en de auto’s.

De supermarktprijzen in Zweden

ProductZWNL
🍞 1 brood (250g)€1,02€0,575
🥚1 dozijn eieren€2,57€2,31
🐓1 kg kipvleugels€8,79€8,50
🍏 1 kg appels€2,30€2,01
🥛 1 L melk€1,06€0,89
🧀 1 kg lokale kaas€7,85€10,25
🥗 1 kg sla€1,72€0,99
🧅 1 kg ui€1,09€1,30
🍟 1 kg aardappel€0,98€1,33
🍅 1 kg tomaat€2,69€2,56
🍊 1 kg sinaasappel€2,22€1,51
🍌 1 kg banaan€2,00€1,80

De huizenprijzen in Zweden

De huizenprijzen liggen in Zweden lager dan in Nederland. Dit komt vooral omdat de grond er goedkoper is en de huizen over het algemeen van hout gemaakt zijn. Veel huizen staan in Zweden langere tijd te koop. Dit versterkt je onderhandelingspositie. Op veel sites is het huidige bod op een woning te zien en niet de vraagprijs. Dit zorgt wel eens voor verwarring en een te optimistisch beeld van de prijs. Let hier dus op. Daarnaast bestaat er in Zweden niet zoiets als een optie op een huis. Daardoor kan het gebeuren dat een andere koper de woning voor je neus wegkaapt. Bereid je dus goed voor als je wilt gaan kopen en schakel altijd een Zweedse makelaar in!

Omdat de huizen in Zweden over het algemeen van hout gemaakt zijn, vergen ze meer onderhoud dan Nederlandse woningen. Als je een woning gaat bezichtigen in Zweden is het verstandig om de verwarming goed te controleren. Het laatste wat je wil is de Zweedse winter trotseren zonder verwarming.

Verhuizen naar Zweden: de voordelen

 • Rust en ruimte
 • Gunstige huizenprijzen
 • Zweden zijn vriendelijke mensen
 • Zweden is een van de veiligste landen ter wereld
 • Lucht en milieu zijn relatief schoon
 • Adembenemende natuur
 • Uitstekende gezondheidszorg
 • Zweden spreken zeer goed Engels

Verhuizen naar Zweden: de nadelen

 • In zweden kom je moeilijker aan werk
 • Alles is ver weg
 • De winters zijn erg koud
 • De Zweedse taal kan lastig zijn
 • Op het platteland ligt eenzaamheid op de loer

Hoe zit het met de belasting als ik verhuis naar Zweden?

Als je naar Zweden verhuist, heeft dit uiteraard gevolgen voor de inkomstenbelasting. Als je gedurende het jaar naar Zweden verhuist, moet je over dat jaar aangifte inkomstenbelasting doen in zowel Nederland als Zweden.

Het is belangrijk om je uit te schrijven bij je Nederlandse gemeente. Dit uitschrijfbewijs zorgt er voor dat je na het jaar van vertrek geen aangifte meer hoeft te doen in Nederland.

Geef je Zweedse adres door aan de Nederlandse Belastingdienst zodat je post over je belasting kunt blijven ontvangen in Zweden.

Als je in gedurende een deel van een aangiftejaar niet meer in Nederland woonde, doe je een zogenaamde migratie-aangifte via een M-formulier. Deze kan in tegenstelling tot de reguliere aangifte inkomstenbelasting (nog) niet digitaal worden ingediend.

Het is raadzaam om een belastingadviseur om advies te vragen als je gaat emigreren naar Zweden. Aangiften kunnen erg complex worden door een emigratie. Zeker als je vastgoed bezit in één of beide landen.

Meer informatie?