Verhuizen naar Frankrijk

Heb je er altijd al van gedroom om naar Frankrijk te emigreren? Wil je nu de eerste stap zetten door je er in te verdiepen? Dan ben je hier op het juiste adres. In dit artikel schep ik een compleet beeld van waar je aan moet denken, wat je kunt verwachten en ik geef een aantal belangrijke tips.

Wat heb je nodig?

Iedere inwoner van Nederland kan zonder problemen in Frankrijk gaan wonen. Je hebt geen visum of verblijfsvergunning nodig. In Frankrijk hoef je je zelfs niet in te schrijven bij een gemeente of in het landelijke bevolkingsregister. Je kunt gewoon verhuizen naar Frankrijk, een Frans paspoort aanvragen, en voilà! Je bent officieel Frans staatsburger. 

Checklist voor verhuizen naar Frankrijk

 • Meld je emigratie bij de Nederlandse gemeente;
 • Vraag een zorgverzekering aan in Frankrijk;
 • Zeg al je huidige abonnementen op;
 • Regel een Franse bankrekening;
 • Laat je diploma’s geldig verklaren voor het buitenland via DUO;
 • Verdiep je in de taal en cultuur.

Zelf verhuizen naar Frankrijk

Als je naar Frankrijk verhuist heb je twee opties: schakel je een verhuisbedrijf in of ga je zelf verhuizen?

Kies je er voor om zelf te verhuizen? Dan is het enige dat je nodig hebt een verhuiswagen en wat mankracht. De meeste verhuurbedrijven staan het toe dat je met een verhuiswagen de grens overgaat. 

Houd er rekening mee dat je ongeveer 750 kg mag laden als je rijbewijs B hebt. 

Meestal moet je enkele keren op en neer rijden om je complete inboedel te verhuizen. De kosten hiervan lopen snel op aangezien vrijwel ieder verhuurbedrijf een extra kilometer vergoeding vraagt.

Ook betaal je redelijk wat tol op de Franse snelwegen. Voor een enkele rit naar Zuid-Frankrijk komt dit al snel neer op zo’n €100.

Hieronder zie je een indicatie van de kosten voor een verhuiswagen als je zelf gaat verhuizen naar Frankrijk met rijbewijs B:

Kosten verhuiswagen naar Frankrijk

Laadvermogen in KG750
Inhoud23 m³
RijbewijsB
BrandstofDiesel
Per dag€125
Per weekend€220
Per week€750
Per km buiten NL€0,12

Verhuizen naar Frankrijk met een verhuisbedrijf

Het voordeel van het inschakelen van een verhuisbedrijf is dat ze beschikken over grote verhuiswagens. Zeg maar gerust verhuisvrachtwagens. Hier past meestal een complete inboedel in waardoor het verhuisbedrijf de verhuizing in één rit kan doen.

Als je zelf gaat verhuizen zonder groot rijbewijs moet je meestal een paar keer heen en weer waardoor het huren van een bus bijna net zo duur kan uitvallen als het inschakelen van een verhuisbedrijf. Dit omdat je extra tol, diesel en een kilometervergoeding betaald voor iedere keer dat je heen en weer rijdt.

Verder is een internationaal verhuisbedrijf gespecialiseerd in het aanpakken van dit type verhuizingen. Hierdoor is de kans dat er wat mis gaat tijdens de verhuizing minimaal. Wel zo’n relaxt idee!

Tenzij je zelf beschikt over een grote verhuiswagen of een groot rijbewijs hebt, is het dus slim om een verhuisbedrijf in te schakelen.

Verhuizen naar Frankrijk: de kosten

De gemiddelde verhuizing naar Frankrijk kost tussen de €1650 en €2750. De kosten zijn afhankelijk van de verhuisafstand en de grootte van de inboedel. Hieronder zie je een duidelijk overzicht van de kosten die je kunt verwachten per type huishouden en verhuisafstand.

Type woningVerhuisafstand: minder dan 750 kmVerhuisafstand: meer dan 750 km
1 slaapkamer€1150 - €1550€1450 - €2250
2 slaapkamers€1650 - €2000€2350 - €2750
3 slaapkamers€2100 - €2600€2850 - €3150

Je verhuizing overlaten aan professionals?

Vergelijk gratis offertes van professionele verhuisbedrijven en vind het perfecte bedrijf voor jouw verhuizing.

Verhuizen naar Frankrijk en belasting

Als je naar Frankrijk verhuist en Frans staatsburger wordt, heeft dit uiteraard gevolgen voor de inkomstenbelasting. Als je gedurende het jaar naar Frankrijk verhuist, moet je over dat jaar aangifte inkomstenbelasting doen in zowel Nederland als Frankrijk.

Het is belangrijk om je uit te schrijven bij je Nederlandse gemeente. Dit uitschrijfbewijs zorgt er voor dat je na het jaar van vertrek geen aangifte meer hoeft te doen in Nederland. 

Geef je Franse adres door aan de Nederlandse Belastingdienst zodat je post over je belasting kunt blijven ontvangen in Frankrijk.

Als je gedurende een deel van een aangiftejaar niet meer in Nederland woonde, doe je een zogenaamde migratie-aangifte via een M-formulier. Deze kan in tegenstelling tot de reguliere aangifte inkomstenbelasting (nog) niet digitaal worden ingediend.

Het is raadzaam om een belastingadviseur om advies te vragen als je gaat emigreren naar Frankrijk. Belastingaangiften kunnen erg complex worden door een emigratie. Zeker als je vastgoed bezit in één of beide landen.

De belastingtarieven in Frankrijk

Jaarinkomen in €Belastingtarief
0 - 9.9640%
9.964 - 25.40511%
25.405 - 72.64330%
72.643 - 156.24441%
Meer dan 156.24445%

De belastingtarieven in Nederland

Jaarinkomen in €Belastingtarief
0-68.50837,1%
68.508+49,5%

Zorgverzekering

In Frankrijk is het zorgstelsel anders geregeld dan in Nederland. In Frankrijk sluit je namelijk geen zorgverzekering af maar betaal je hier automatisch voor via het loon dat je ontvangt. Iedereen draagt 5,5% van zijn loon af voor de zorgkosten. Daarnaast kun je een particuliere zorgverzekering afsluiten voor aanvullende zorg zoals mondzorg of fysiotherapie.

Het ook mogelijk om je Nederlandse zorgverzekering te behouden als je in Frankrijk gaat wonen. Je moet je daarvoor wel registreren bij het Zorginstituut Nederland. Je betaald dan een bijdrage aan het Zorginstituut om verzekerd te blijven voor de Franse gezondheidszorg.

Als je werkloos bent en geen loon ontvangt, worden je zorgkosten betaald door de Franse overheid. In Frankrijk heeft iedereen recht op zorg en je kunt dus onmogelijk onverzekerd zijn.

De eigen bijdrage in Frankrijk is lager dan in Nederland. Een bezoek aan de huisarts kost je €6,60 per keer en een behandeling in het ziekenhuis kost je €16 tot €18 per dag.

Is het duur om in Frankrijk te wonen?

Al met al ben je in Frankrijk net wat goedkoper uit dan in Nederland. De prijzen in de supermarkten liggen iets hoger terwijl de woonlasten een stuk lager zijn.

Supermarkten

De kosten voor levensonderhoud zijn in Frankrijk vergelijkbaar met die van Nederland. In de supermarkt betaal je iets meer voor je dagelijkse boodschappen. In de tabel hieronder zie je een vergelijking van de voedselprijzen in Nederland en Frankrijk.

ProductFRNL
🍞 1 brood (250g)€0,645€0,575
🥚1 dozijn eieren€2,65€2,31
🐓1 kg kipvleugels€10,51€8,50
🍏 1 kg appels€2,46€2,01
🥛 1 L melk€0,96€0,89
🧀 1 kg lokale kaas€14,94€10,25
🥗 1 kg sla€1,11€0,99
🧅 1 kg uien€1,73€1,30
🍟 1 kg aardappel€1,60€1,33
🍅 1 kg tomaat€2,51€2,56
🍊 1 kg sinaasappel€2,30€1,51
🍌 1 kg banaan€1,93€1,80

bron: https://kostenvanlevensonderhoud.com/prijzen-en-salarissen-in-frankrijk-land/

 

Woonlasten

De gemiddelde koopwoning in Frankrijk is goedkoper dan in Nederland. Uiteraard hangt dit af van de plak waar je wilt gaan wonen. De prijzen in Parijs zijn ongeveer net zo hoog als in Amsterdam. Buiten de grote steden zijn de woningen een stuk goedkoper dan in Nederland.

Dit zijn de gemiddelde prijzen voor een woning in de populairste regio’s van Frankrijk:

RegioGemiddelde prijs
Bouches-du-Rhône€321.000
Corse-du-Sud €350.000
Alpes-Maritimes €431.300
Haute-Corse€250.000
Gard €200.000
Var €320.000
Hérault€225.000
Hautes-Alpes €220.900
Pyrénées-Orientales €175.000
Alpes-de-Haute-Provence €182.900

bron: https://www.mondi.nl/

De voordelen van verhuizen naar Frankrijk

 • Beter klimaat;
 • Lagere woonlasten;
 • Goede gezondheidszorg; de Franse gezondheidszorg is meerdere keren uitgeroepen tot beste van de wereld;
 • Mooie natuur;
 • Goedkoop en makkelijk reizen; met de TGV reis je met 320 km per uur binnen no-time overal naartoe.

Nadelen van verhuizen naar Frankrijk

 • Fransen spreken slecht Engels. Je zult dus zo snel mogelijk Frans moeten leren;
 • De belastingen zijn iets hoger dan in Nederland;
 • Je ziet je familie in Nederland minder vaak;
 • Het aankopen van een huis gaat moeizamer dan in Nederland vanwege de Franse regeldruk.

Hoe zit het met huisdieren?

Het is geen probleem om je huisdier mee te verhuizen naar Frankrijk. Er zijn echter twee verplichtingen als je een hond of kat wilt meenemen naar Frankrijk:

 • Je hond of kat moet gechipt zijn;
 • Je hond of kat moet ingeënt zijn tegen rabiës.

Houd er rekening mee dat de inenting minimaal één maand voor vertrek naar Frankrijk moet plaatsvinden. Verder zijn een aantal hondenrassen zoals de mastiff en pitbull verboden in Frankrijk.

Je auto meeverhuizen naar Frankrijk

Als je naar Frankrijk verhuist ben je niet direct verplicht om je auto in te voeren in Frankrijk. Zolang je auto verzekerd is door je Nederlandse autoverzekeraar kun je in principe rond blijven rijden met een Nederlands kenteken. Het is daarom belangrijk dat je navraagt bij je huidige Nederlandse verzekeringsmaatschappij hoelang je na emigratie verzekerd blijft.

Het invoeren van je Nederlandse auto in Frankrijk bestaat uit de volgende stappen:

 1. Vraag een certificat de conformite aan bij een Franse imorteur;
 2. Laat je auto keuren bij een Frans keuringstation;
 3. Vraag een Quitus Fiscale aan bij een Frans belastingkantoor;
 4. Vraag een kentekenbewijs aan bij de Sous-Prefecture;
 5. Sluit een autoverzekering af bij een Franse verzekeringsmaatschappij.

Pensioen in Frankrijk

Als je in Frankrijk gaat wonen blijf je recht houden op het AOW en pensioen dat je in Nederland hebt opgebouwd over de jaren dat je in Nederland woonde en werkte. Als je voor je 65e in Frankrijk gaat wonen bouw je over de jaren tot je 65e geen pensioen op. Om dit gat op te vangen kun je er voor kiezen om je vrijwillig te laten verzekeren bij het SVB.

Als je in Frankijk gaat werken bouw je in de meeste gevallen pensioen op via je Franse werkgever.

Hoe zit het met je rijbewijs?

Een Nederlands rijbewijs is gewoon geldig in Frankrijk. Als je in Frankrijk gaat wonen kun je je Nederlandse rijbewijs niet verlengen als deze verlopen is. Vanaf dat moment moet je dus een Frans rijbewijs aanvragen. Dit is een tijdrovend klusje. Het duurt ongeveer 3 tot 6 maanden voordat je dit geregeld hebt. 

Hou de verloopdatum van je rijbewijs dus goed in de gaten en vraag op tijd je Franse rijbewijs aan. Je kunt er ook voor kiezen om je Nederlandse rijbewijs te verlengen voordat je vertrekt naar Frankrijk, zo kun je weer 10 jaar vooruit met je Nederlandse rijbewijs.

Je Nederlandse paspoort in Frankrijk

Het is aan te raden om voordat je vertrekt naar Frankrijk je Nederlandse paspoort te verlengen. Als je eenmaal in Frankrijk bent kun je je Nederlandse paspoort alleen verlengen bij de Nederlandse ambassade in Parijs, de Nederlandse grensgemeente of schiphol. 

Meer informatie?