Emigreren naar België – Voordelen, nadelen en aanpak

Iedereen heeft er wel eens over nagedacht. Zou België een beter land zijn om te wonen? Is het leven daar goedkoper? Word ik er gelukkiger? In dit artikel lees je wat de voor- en nadelen zijn en wat je moet doen om naar België te verhuizen.

Waarom zou je naar in België willen verhuizen?

De belangrijkste voordelen van emigreren naar België zijn de lage woon- en autolasten, er zijn minder vergunningen nodig om bijvoorbeeld je woning te verbouwen, België kent een bourgondische cultuur met een gemoedelijke sfeer en je hebt er prachtige natuur.

Je verhuizing overlaten aan professionals?

Vergelijk de prijzen van professionele verhuisbedrijven en vind het perfecte bedrijf voor jouw verhuizing.

Wat kost een gemiddelde Belgische woning?

Een appartement kost in België gemiddeld €185.000, een Rijtjeshuis kost gemiddeld €205.000. En voor een vrijstaand huis betaal je in België gemiddeld €295.000

TypeBelgiëNederland
Appartement €185.000€344.000
Rijtjeshuis€205.000€450.000
Vrijstaande woning€295.000€618.000

Als je hier de Nederlandse huizenprijzen naast legt schrik je van het verschil. In Nederland zijn de huizenprijzen sterk afhankelijk van de regio maar het komt er kort gezegd op neer dat de gemiddelde koopwoning in België ongeveer de helft goedkoper is. 

Nederlandse huurwoningen zijn zo’n 60% duurder dan Belgische huurwoningen. 

TypeBelgiëNederland
Appartement €720€1156
Rijtjeshuis€808€1351

Hoe duur is het leven in België?

De kosten van levensonderhoud België zijn vergelijkbaar met de kosten van levensonderhoud in Nederland. De boodschappen zijn iets duurder in België. Daar staat tegenover dat de woonlasten aanzienlijk lager zijn dan in Nederland. Vanwege de hoge BPM in Nederland is ook het kopen van een auto voordeliger dan in België.

ProductBENL
🍞 1 brood (250g)€0,84€0,575
🥚1 dozijn eieren€2,55€2,31
🐓1 kg kipvleugels€8,91€8,50
🍏 1 kg appels€2,19€2,01
🥛 1 L melk€0,98€0,89
🧀 1 kg lokale kaas€11,55€10,25
🥗 1 kg sla€1,19€0,99
🧅 1 kg ui€1,27€1,30
🍟 1 kg aardappel€1,37€1,33
🍅 1 kg tomaat€2,18€2,56
🍊 1 kg sinaasappel€1,55€1,51
🍌 1 kg banaan€1,74€1,80

Klinkt goed, maar wat is dan het nadeel van emigreren naar België?

Het nadeel van verhuizen naar België is dat de belastingen op inkomen wat hoger zijn en dat België twee culturen en drie officiële talen kent. Verder heb je geen recht meer op een aantal Nederlandse sociale zekerheden als je verhuist naar België.

Hoeveel belasting betaal je in België?

België kent vier belastingschijven waar Nederland er maar twee kent. Middeninkomens betalen in België aanzienlijk meer belasting dan in Nederland.

België

BelastingschijfJaarinkomenBelastingtarief
1€0-€13.54025%
2€13.540-€23.90040%
3€23.900-€41.36045%
441.360+50%

Nederland

BelastingschijfJaarinkomenBelastingtarief
1€0-€68.50837,1%
2€68.508+49,5%

TIP: Als je het niet ziet zitten om inkomstenbelasting aan de Belgische overheid af te dragen kun je er voor kiezen om in Nederland te blijven werken.

Hoe gaat een verhuizing naar België in zijn werk?

Als je gaat verhuizen naar België is het slim om een verhuisplan op te stellen. Het maken van een verhuisplan bestaat uit een aantal stappen:  

 • Bepaal voor je zelf welke spullen je wel en niet wilt mee verhuizen naar België. Over het algemeen geldt: hoe meer spullen, hoe duurder de verhuizing;

 • Bereken de grootte van je inboedel (het volume). Als je het volume van je inboedel weet, kunnen verhuizers makkelijker inschatten wat de verhuizing gaat kosten. Met onze handige volume calculator bereken je het volume van jouw inboedel in enkele minuten;

 • Bepaal voor jezelf een budget voor het verhuizen van je spullen;

 • Vergelijk minimaal drie internationale verhuisbedrijven met elkaar. Door meerdere verhuisbedrijven met elkaar te vergelijken weet je zeker dat je niet te veel betaalt. Via onze handige tool vraag je vrijblijvend en gratis binnen enkele minuten 3 tot 5 offertes aan bij verschillende internationale verhuisbedrijven.

Wonen in België, werken in Nederland

Als je in België woont kun je zonder problemen in Nederland gaan werken. Je betaald inkomstenbelasting en premies voor de sociale verzekeringen aan de Nederlandse belastingdienst. Ook moet je een zorgverzekering afsluiten in Nederland. In het geval dat je medische hulp nodig hebt kun je nog gewoon terecht in Belgische ziekhuizen.

Inkomstenbelasting

Als je werkt in Nederland maar woont in België betaal je inkomstenbelasting aan de Nederlandse overheid. Je hoeft dus geen belasting over je inkomen te betalen aan België.

Sociale verzekeringen als je werkt in Nederland maar woont in België

Als je als Belgische inwoner in Nederland werk betaal je premies voor de sociale verzekeringen in Nederland en niet in België. Dit betekend dat je recht hebt op de Nederlandse Kinderbijslag, uitkeringen, pensioenen of vergoeding van zorgkosten. Je bent dan wel verplicht om een Nederlandse ziektekostenverzekering af te sluiten. Je hoeft dan geen ziektekostenverzekering in België af te sluiten maar je kunt wel gebruik maken van de Belgische zorg als je ziek bent of andere medische hulp nodig heeft

Kan je als Nederlander zomaar in België gaan wonen?

Als Europees burger ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt binnen Europa. Ja kan Als Nederlander dus zonder immigratieprocedure in België gaan wonen. Het enige wat je moet doen is je inschrijven in een Belgische gemeente en een vast woon- of verblijfadres hebben.  

Checklist om naar België te verhuizen

 • Jezelf uitschrijven uit Nederland;
 • Jezelf binnen 8 dagen inschrijven in een Belgische gemeente;
 • Een Belgische bankrekening openen;
 • Een Belgische zorgverzekering afsluiten.

Hoe zit het met mijn auto als ik naar België verhuis?

Als je verhuist naar België en je wilt je auto meeverhuizen moet je hem op Belgisch kenteken zetten. Dit moet je doen:

 • Je auto uitschrijven bij de RDW in Nederland;
 • Een voorlopig kentekenbewijs en verzekering aanvragen om met de auto naar België te rijden;
 • Een CoC (Certificate of Conformity) aanvragen bij de merkdealer, hiermee hoef je de auto niet opnieuw te laten keuren in België;
 • Auto invoeren in België via de Belgische douane;
 • Belgische kentekenplaten bestellen.

Meer informatie?