Hoe verhuis je planten – De complete gids

Als je gaat verhuizen mogen je plantjes natuurlijk niet achter blijven. Je planten meenemen naar je nieuwe woning zorgt voor sfeer en een vertrouwde omgeving. Maar hoe zorg je er voor dat je planten beschadigen of van slag raken door de verhuizing?  Deze vragen worden stap voor stap beantwoord in dit artikel.

1. Stop met water geven

Hoe meer vocht er in de pot en in de plant zit hoe zwaarder het verhuizen. Stop daarom enkele dagen voor de verhuizing met het geven van water. De meeste planten kunnen prima een paar dagen zonder water. Check hoe lang jouw planten zonder water kunnen en zorg er voor dat je rond dit maximum zit met de verhuizing.

2. Bescherm je potten

Als je planten in breekbare potten staan is het slim op de potten te beschermen met bubbeltjes folie of verhuisdekens. Gebruik tape om de bescherming op zijn plek te houden.

3. Bind de bladeren samen

Om te voorkomen dat bladeren van grote planten beschadigen kun je de bladeren samenbinden met touw. Bind de bladeren niet te los aan elkaar zodat het touw blijft zitten maar ook niet zo strak dat de bladeren beschadigd raken.

Hoe verhuis je een cactus?

Als je kleine cactussen wilt verhuizen kun je ze het best in een doos zetten. Klem kartonnen schotjes tussen de cactussen zodat ze elkaar niet kunnen beschadigen. Grote cactussen bescherm je tijdens een verhuizing door ze in te pakken in dekens. Zorg altijd dat je handschoenen draagt.

4. Houd de temperatuur in de gaten

Als het koud is buiten kun je de planten het best inpakken met inpakken met oude lakens of noppenfolie. Er bestaan ook speciale platenhoezen voor het warmhouden van je planten.

5. Planten in de verhuiswagen

Zorg er voor dat je planten goed vast staan in de verhuiswagen. Klem ze in tussen andere spullen en hou grote spullen op hun plek met spanbanden.

6. Zorg voor een vertrouwde omgeving in je nieuwe woning

Planten houden niet van verandering. Zorg er daarom voor dat ze in je nieuwe woning net zoveel licht, water en geluid krijgen als op hun oude plekje. Heb je vloerverwarming in je nieuwe huis maar had je dat in je oude huis niet? Zet je planten dan niet op de grond maar zorg er voor dat ze op een verhoginkje staan.

7. Hou je planten goed in de gaten na de verhuizing

Tot slot is het belangrijk om je planten goed in de gaten te houden na de verhuizing. Als je tekenen van ziekte of stress ziet grijp dan op tijd in. Iedere plant is anders en reageert anders opeen verhuizing of plotselinge veranderingen. Check dus altijd wat voor behandeling jouw planten nodig hebben als je tekenen van ziekten ziet.