Verhuizen naar Italië

De cultuur, het heerlijke eten en het mediterrane klimaat zijn de rede dat veel Nederlanders het overwegen om naar Italië te emigreren. 

Maar wat komt er allemaal kijken bij zo’n stap? Wat zijn de valkuilen? Is het leven in Italië wel zo rooskleurig? Wat zijn de kosten? In dit artikel geef ik antwoord op alle vragen rond een emigratie naar Italië en ik deel een aantal belangrijke tips.

Hoe verhuis je spullen naar Italië

Als je gaat emigreren naar Italië heb je in principe twee keuzes: ga je zelf verhuizen of kies je voor een verhuisbedrijf? 

Daarnaast heb je de keuze om per verhuiswagen te verhuizen of per zeecontainer. Een zeecontainer is alleen aan te raden als je inboedel zo groot is dat zelfs een grote verhuiswagen niet genoeg is om alles in één keer te vervoeren. Hieronder lees je meer over de verschillende opties.

Zelf verhuizen

Kies je er voor om de verhuizing zelf aan te pakken? Dan is het enige dat je nodig hebt een verhuiswagen en wat mankracht. De verhuiswagen moet het liefst zo groot mogelijk zijn zodat je zo min mogelijk heen-en-weer hoeft te rijden.

Als je alleen over rijbewijs B beschikt, kan je maximaal zo’n 750 kilo aan inboedel per keer meenemen. Voor de gemiddelde inboedel van een gezin met twee kinderen moet je dan zeker drie keer op en neer. Dit gaat aardig in de kosten lopen, zeker als je de verhuiswagen huurt.

Een verhuisbedrijf

Een verhuisbedrijf kan alle zorgen rondom een internationale verhuizing uit handen nemen. Door hun professionaliteit en ervaring weet je zeker dat je spullen zo snel mogelijk heelhuids aankomen op de plaats van bestemming.

De kosten van verhuizen met een verhuisbedrijf hangen sterk af van de grootte van de inboedel en de verhuisafstand. Hieronder zie je een tabel van de kosten per type huishouden en een verhuisafstand van 1050 kilometer. Dit komt overeen met de afstand tussen Utrecht En Milaan.

Verhuizen naar Italië: de kosten

De kosten om naar Italië te verhuizen hangen sterk af van de verhuisafstand en de grootte van de inboedel. Hieronder zie je een schatting van de kosten als je van Utrecht naar Milaan verhuist. Dit is een verhuisafstand van zo’n 1050 kilometer. Aan deze schatting kunnen geen rechten ontleend worden.

Type woningGemiddelde kosten
1 slaapkamer€1750 - €2130
2 slaapkamers€2130 - €2300
3 slaapkamers€2300 - €2700

Je verhuizing overlaten aan professionals?

Vergelijk de prijzen van professionele verhuisbedrijven en vind het perfecte bedrijf voor jouw verhuizing.

Wat heb je nodig om naar Italië te verhuizen?

Als Europees burger heb je geen visum nodig om in Italië te wonen. Als je in Italië wilt gaan werken, studeren of een bedrijf wil beginnen moet je een verblijfsvergunning aanvragen bij het plaatselijke gemeente huis. Dit doe je binnen drie maanden na aankomst in Italië.  Het is ook mogelijk om je verblijfsvergunning alvast aan te vragen in Nederland bij de Italiaanse ambassade

Er wordt in Italië onderscheid gemaakt tussen twee type aanvragers van een verblijfsvergunning: mensen met een verblijfadres in Italië (residenza) en mensen die nog ingeschreven staan in hun thuis land (domicilio).

Als je domicilio bent omdat je nog in Nederland staat ingeschreven heb je een (Nederlands) paspoort en ziektekostenverzekering nodig om je verblijfsvergunning aan te vragen. 

Zorg er daarnaast voor dat je in Nederland bij je gemeente een internationaal uittreksel van de akte burgerlijke stand aanvraagt en neem deze mee naar Italië. Hieruit kunnen ze in Italië uit opmaken of je pensioen ontvangt, werk hebt of werk zoekende bent. 

Verder moet je kunnen aantonen dat je over voldoende financiële middelen beschikt om in je levensonderhoud te voorzien.

Als de aanvraag voltooid is krijg je een bezoek van de gemeente politie. Zij controleren of je daadwerkelijk op het opgegeven adres woont.

Vraag een fiscaal nummer (codice fiscale) aan

Een codice fiscale heb je nodig voor het regelen van belangrijke zaken als:

 • het kopen van een mobiele telefoon
 • een bankrekening openen
 • Om contracten te ondertekenen als aankoop, huur of nutsvoorzieningen
 • een verzekering afsluiten
 • in dienst treden
 • een bedrijf starten

Je kunt het nummer aanvragen nog voordat je een verblijfsvergunning hebt. Dit doe je door naar de gemeente of een belastingkantoor te gaan en een verzoek tot aanvraag in te dienen. Je heb alleen een geldig Europees legitimatiebewijs nodig.

Verhuizen naar Italië: checklist

 • Verleng je paspoort. Als je paspoort verloopt in Italië kost het veel moeite om hem opnieuw aan te vragen;
 • Vraag enkele dagen voor je vertrek je uitschrijving uit Nederland aan bij je gemeente;
 • Vraag een verblijfsvergunning aan bij de Italiaanse ambassade in Nederland. De aanvraag kan ook in Italië bij de plaatselijke gemeente;
 • Geef je emigratie door aan de Nederlandse belastingdienst. Zo blijf je post van de belastingdienst ontvangen op je Italiaanse adres.
 • Geef je adreswijziging door aan PostNL. Hierdoor wordt je post doorgestuurd naar je nieuwe adres in Italië.
 • Vraag je codice fiscale aan bij de gemeente of belastingkantoor in italië;
 • Sluit een Italiaanse zorgverzekering af;
 • Laat je Nederlandse diploma’s internationaal erkennen door DUO;
 • Open een Italiaanse bankrekening
 • Zorg dat je creditcard internationaal bruikbaar is

Is het leven goedkoper in Italië?

De kosten voor je dagelijkse boodschappen liggen in Italië iets lager dan in Nederland. Hoewel het niet veel scheelt hou je iedere maand toch een lekker zakcentje over ten opzicht van Nederland. In onderstaande tabel zie je de gemiddelde voedselprijzen van Italië. 

Supermarktprijzen in Italie

ProductITNL
🍞 1 brood (250g)€0,765€0,575
🥚1 dozijn eieren€2,64€2,31
🐓1 kg kipvleugels€8,23€8,50
🍏 1 kg appels€1,77€2,01
🥛 1 L melk€1,11€0,89
🧀 1 kg lokale kaas€11,9€10,25
🥗 1 kg sla€1,06€0,99
🧅 1 kg ui€1,23€1,30
🍟 1 kg aardappel€1,16€1,33
🍅 1 kg tomaat€1,91€2,56
🍊 1 kg sinaasappel€1,67€1,51
🍌 1 kg banaan€1,68€1,80

Huizenprijzen in Italië

De huizenprijzen in Italië verschillen enorm per streek of per stad. Vooral het midden van Italië, bijvoorbeeld Toscane, is erg populair. Dat maakt huizenprijzen in Midden- Italië vrij hoog. In steden als Milaan of Rome betaal je het meest per vierkante meter. Maar zoek je bijvoorbeeld een huis op het platteland, dan liggen de prijzen 30 tot 70 procent lager dan in de grote steden van Italië.

 

Hieronder zie je een kaart van de provincies van de Italiaanse steden met bijhorende huizenprijzen in 2021. Links zie je de vierkante meter prijs en rechts staat de gemiddelde prijs voor een woning van 80 vierkante meter. Bron: immobiliare.it

RegioGemiddelde prijs woning 80 m2Gemiddelde prijs €/m2
Abruzzo€ 102.960€ 1.287
Basilicata€ 107.040€ 1.338
Calabria€ 74.000€ 925
Campania€ 148.080€ 1.851
Emilia Romagna€ 144.480€ 1.806
Friuli Venezia Giulia€ 117.360€ 1.467
Lazio€ 194.560€ 2.432
Liguria€ 202.560€ 2.532
Lombardia€ 168.240€ 2.103
Marche€ 125.920€ 1.574
Molise€ 78.960€ 987
Piemonte€ 107.520€ 1.344
Puglia€ 103.680€ 1.296
Sardegna€ 170.880€ 2.136
Sicilia€ 90.160€ 1.127
Toscana€ 194.560€ 2.432
Trentino Alto Adige€ 226.080€ 2.826
Umbria€ 91.280€ 1.141
Valle d'Aosta€ 200.720€ 2.509
Veneto€ 140.160€ 1.752

Veeg naar links om de vierkante meter prijs te zien 

Verhuizen naar Italie en belasting.

Als je naar Italië verhuist en officieel  inwoner van Italië wordt, heeft dit uiteraard gevolgen voor de inkomstenbelasting. Als je gedurende het jaar naar Italië verhuist, moet je over dat jaar aangifte inkomstenbelasting doen in zowel Nederland als Italië.

Het is belangrijk om je uit te schrijven bij je Nederlandse gemeente. Dit uitschrijfbewijs zorgt er voor dat je na het jaar van vertrek geen aangifte meer hoeft te doen in Nederland.

Geef je Italiaanse adres door aan de Nederlandse Belastingdienst zodat je post over je belasting kunt blijven ontvangen in Italië.

Als je in gedurende een deel van een aangiftejaar niet meer in Nederland woonde, doe je een zogenaamde migratie-aangifte via een M-formulier. Deze kan in tegenstelling tot de reguliere aangifte inkomstenbelasting (nog) niet digitaal worden ingediend.

Het is raadzaam om een belastingadviseur om advies te vragen als je gaat emigreren naar Italië. Aangiften kunnen erg complex worden door een emigratie. Zeker als je vastgoed bezit in één of beide landen.

De voordelen van wonen in Italië

 • heerlijk eten;
 • rijke geschiedenis;
 • land van voetbal liefhebbers;
 • heerlijk klimaat;
 • prachtige natuur;
 • rijke cultuur;
 • Italianen staan over het algemeen bekend als vriendelijke en gastvrij;
 • het leven in Italië is minder gehaast dan in Nederland.

De nadelen van wonen in Italië

 • Italianen spreken slecht Engels;
 • Italianen zijn erg gelovig. Alles is dicht op zondag;
 • veel verkeer in de grote steden, ander rij gedrag;
 • slechtere wegen dan in Nederland;
 • veel bureaucratie. Langere wachttijden om dingen geregeld te krijgen bij de gemeente of overheid;
 • veel toeristen.

Hoe zit het met je AOW?

Als je in Italië gaat wonen blijf je recht houden op het AOW en pensioen dat je in Nederland hebt opgebouwd over de jaren dat je in Nederland woonde en werkte. Als je voor je 65in Italië gaat wonen bouw je over de jaren tot je 65e geen pensioen op. Om dit gat op te vangen kun je er voor kiezen om je vrijwillig te laten verzekeren bij het SVB

Kan je verhuizen naar Italië met een uitkering?

Ben je van plan om zonder werk te verhuizen naar Italië? Dan heeft dit gevolgen voor de uitkering die je ontvangt. De AOW en WAO kun je gewoon behouden. Krijg je WW of bijstand? Dan is het niet mogelijk deze mee te nemen naar Italië.

Daarnaast moet je kunnen aantonen dat je over voldoende financiële middelen beschikt als je een verblijfsvergunning aanvraagt in Italië.

Op grensinfopunt.nl en uwv.nl lees je meer over emigreren met een uitkering.

Kan ik mijn hond of kat meeverhuizen?

Als je gaat emigreren naar Italië en je neemt hond of kat mee,  dan moet je rekening houden met de volgende voorwaarden.

 • Je huisdier moet een chip hebben waarmee hij kan worden geïdentificeerd.
 • Je huisdier moet minimaal 5 maanden voor de emigratie naar Italië een vaccinatie hebben gehad tegen hondsdolheid.
 • Er dient een antistoffentest zijn uitgevoerd op je huisdier.
 • Er moet een antistoffentest uitgevoerd te zijn, die aantoont dat het dier antistoffen met een minimale waarde van 0,5 IU/ml heeft. Tussen 120 dagen en het verloop van de laatste vaccinatie dient een bloedonderzoek op de antistoffen plaats te vinden in aangewezen laboratoria. De dichtstbijzijnde bevinden zich in Lelystad en Brussel.
 • Dieren die al eerder zijn gevaccineerd en getest op antilichamen met goed resultaat (titer> 0.5 iu/ml) en jaarlijks zijn geboosterd behoeven geen nieuwe bloedtest te ondergaan.
 • Je huisdier moet voor de emigratie zijn behandeld tegen lintworm met Praziquantel. Dat mag maximaal 10 dagen voor de emigratie plaatsvinden.

Hoe zit het met mijn schulden?

Een schuld hebben is de normaalste zaak van de wereld. Hypotheken of studieschulden komen veel voor. Je kunt prima naar het buitenland verhuizen als je een schuld hebt. Het is uiteraard niet zo dat je schulden komen te vervallen als je uit Nederland vertrekt.

Neem op tijd contact op met je schuldeiser om te bekijken of het nodig is een regeling te treffen voor de openstaande schuld of dat je gewoon kunt doorgaan met de huidige afbetalingsregeling.

Je Nederlandse paspoort in Italië

Het is aan te raden om voordat je vertrekt naar Italië je Nederlandse paspoort te verlengen. Als je eenmaal in Italië bent is het lastiger om je Nederlandse paspoort te verlengen of aan te vragen. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl

Meer informatie?