Verhuizen met je hond – Tips

Verhuizen brengt vrijwel altijd stress met zich mee. En niet alleen voor mensen. Zeker voor honden kan een verhuizing een traumatische ervaring opleveren. 

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de overgang naar een nieuw huis zo makkelijk mogelijk te maken voor je hond.

1. Laat je hond wennen aan verhuisdozen

Honden hebben heel snel door dat er iets gaat gebeuren. Heb je weleens je koffer gepakt en gezien dat je hond opeens onrustig wordt? Hetzelfde kan gebeuren als de kamer opeens vol staat met verhuisdozen.

Laat je hond daarom wennen aan de verhuisdozen door een aantal dozen in de kamer bij je hond te zetten. In de dagen voor de verhuizing is hij beter gewend aan de verhuisdozen waardoor de dozen minder stress of drukte opleveren is zijn hoofd.

2. Neem je hond mee uit wandelen in je nieuwe buurt

Ga voor de verhuizing een aantal keer wandelen in je nieuwe buurt. Op de dag van de verhuizing zal je hond dan het gevoel hebben dat jullie een wandeling gaan maken als jullie aankomen in je nieuwe buurt. De positieve associatie met de nieuwe omgeving zorgt voor meer vertrouwen en rust bij je hond.

Mocht je al toegang hebben tot je nieuwe woning, sluit de wandeling dan af met een bezoekje aan je nieuwe stulpje. Zo kan je hond alvast wennen aan de nieuwe geurtjes en geluiden.

3. Zorg voor voldoende activiteit

Honden worden rustig van beweging. Als je hond een lange wandeling heeft gemaakt of lekker met andere honden gespeeld heeft, valt hij daarna meestal als een blok in slaap. Spelen en beweging geeft een hond een tevreden en rustig gevoel.

Zorg er daarom voor dat je je hond extra mee uit wandelen neemt rond de verhuizing. Laat hem naast je rennen terwijl jij op de fiets zit of ga wat vaker spelen met een bal. Je hond zal je terugbetalen door extra relaxt te zijn.

Als je hond niet van bewegen houdt of jij bent slechter ter been, kan je je hond een voerballetje geven. Dit is een balletje waar je snoepjes in kunt doen. Dit geeft je hond ook beweging en mentale stimulans.

4. Geef je hond een safe space

Creëer een eigen plekje voor je hond in de dagen voor de verhuizing. Maak een kamer vrij in huis waar je hond overdag kan slapen. Leg zijn favoriete kleedje en speeltje in de kamer. Bij voorkeur kies je een kamer die het verst weg zit van de verhuisdrukte.

Wanneer je verhuist bent geef je hem weer een eigen kamertje om te rusten met dezelfde speeltjes en meubels. Zo herkent hij de spullen en geurtjes van zijn oude huis en voelt het nieuwe huis een stuk vertrouwder.

5. Regel een vertrouwde oppas

Op de dag van de verhuizing doe je er goed aan om je hond onder te brengen bij een oppas. Zo hoeft hij de drukte en stress van de verhuizing niet mee te krijgen. Zorg er wel voor dat de oppas en je hond elkaar al kennen. Als je je hond een dag achter laat bij een vreemde kan dit alsnog voor stress zorgen waardoor je hond geen goede start heeft in je nieuwe woning.

6. Zorg voor vertrouwde geurtjes

Zorg er voor dat je het nieuwe huis goed schoonmaakt. Vooral als de vorige bewoners zelf ook huisdieren hadden moet je hier extra aandacht aan besteden. Als je hond andere dieren ruikt zal hij altijd alert en nerveus blijven.

Gebruikte je een bepaalde luchtverfrisser in je oude huis? Neem deze dan ook zeker mee en zorg dat het geurtje in de nieuwe woning te ruiken is bij aankomst.

7. Laat je hond op zijn eigen tempo het huis verkennen

Ga op de dag van de verhuizing samen met je aangelijnde hond een wandeling door het huis maken. Door je hond aangelijnd te houden creëer je een connectie tussen jullie twee wat vertrouwen en rust opwekt bij de kennismaking met je nieuwe woning.

Laat hem op zijn eigen tempo van kamer naar kamer lopen en geef hem in iedere kamer wat lekkers. 

Als je hond twijfelt om een kamer binnen te lopen trek hem dan niet mee. Dit kan een angstreactie opwekken waardoor je hond minder geneigd zal zijn om de rest van het huis te verkennen.

Let er op dat je een kalme toon in je stem houdt tijdens het verkennen van het huis. Maak geen blije piep geluidjes. Dit wekt drukte op en kan er voor zorgen dat je hond onrustig blijft in de dagen na de verhuizing.

Een hond kijkt of luistert vaak naar zijn baasje om te voelen hoe zijn baasje reageert op een bepaalde situatie. Het is dus heel belangrijk dat jij doodnormaal door je nieuwe huis loopt zonder ook maar een teken van nerveusheid of overdreven opgewektheid te laten zien. Zorg ervoor dat de kennismaking met het nieuwe huis zo ‘zen’ mogelijk verloopt.

8. Train je hond in het alleen zijn

Train je hond alleen te zijn in het nieuwe huis. Ga de dag na de verhuizing steeds eventjes weg. Probeer de tijd dat je weg bent steeds wat uit te rekken. Je hond leert zo dat hij niet achter gelaten word als je het nieuwe huis verlaat. Als jij steeds terug komt leert hij ook dat het nieuwe huis de nieuwe basis waar jullie samen wonen.

9. Gebruik kalmerende muziek

Het is normaal voor honden om na een verhuizing tekenen van stress of nervositeit te vertonen. Gun je hond de tijd om alles te verwerken. Het kan helpen om je hond naar kalme muziek te laten luisteren. Een mooi bijkomend effect is dat de muziek de nieuwe geluidjes in huis wat maskeert. Laat je hond al in het oude huis kennis maken met de muziek zodat het een vertrouwd gelui is.