Verhuizen naar Portugal – Alles wat je écht wilt weten

De lage huizenprijzen, het voordelige belastingstelsel, de lage kosten voor levensonderhoud, de cultuur en niet te vergeten het heerlijke klimaat zijn voor veel Nederlanders rede om een emigratie naar Portugal te overwegen.

Maar waar moet je allemaal rekening mee houden? Wat zijn de valkuilen? Wat moet je regelen? Is het leven in Portugal wel echt zo rooskleurig? In dit artikel geef ik antwoord op iedere vraag die je kunt hebben rond emigreren naar Portugal én ik deel belangrijke tips voor als je de stap echt gaat wagen. 

Wat vind je hier?

Hoe gaat een verhuizing naar Portugal in zijn werk?

Als je hebt besloten om te emigreren naar Portugal is het belangrijk dat je de verhuizing goed voorbereid. Hoe pak je de verhuizing van je meubels aan? Wat moet je allemaal regelen? Wat gaat het kosten? Hieronder lees je van A tot Z wat je moet weten.

Je inboedel verhuizen naar Portugal

Als je gaat verhuizen naar Portugal is het slim om een verhuisplan op te stellen. Het maken van een verhuisplan bestaat uit een aantal stappen:  

 • Bepaal voor je zelf welke spullen je wel en niet wilt mee verhuizen naar Portugal. Over het algemeen geldt: hoe meer spullen, hoe duurder de verhuizing;
 • Bereken de grootte van je inboedel (het volume). Als je het volume van je inboedel weet, kunnen verhuizers makkelijker inschatten wat de verhuizing gaat kosten. Met onze handige volume calculator bereken je het volume van jouw inboedel in enkele minuten;
 • Bepaal voor jezelf een budget voor het verhuizen van je spullen;
 • Vergelijk minimaal drie internationale verhuisbedrijven met elkaar. Door meerdere verhuisbedrijven met elkaar te vergelijken weet je zeker dat je niet te veel betaalt. Via onze handige tool vraag je vrijblijvend en gratis binnen enkele minuten 3 tot 5 offertes aan bij verschillende internationale verhuisbedrijven.

Wat kost een verhuizing naar Portugal?

De kosten van een verhuizing naar Portugal hangen sterk af van de verhuisafstand en het volume van je inboedel. Daarnaast is het de vraag of de verhuizing per verhuiswagen of per zeecontainer gedaan wordt.

Om een schatting te geven van de kosten hebben we hieronder een klein overzicht voor je opgesteld met een kostenindicatie per type huishouden.

Type woningGemiddelde kosten
1 slaapkamer€1750 - €2130
2 slaapkamers€2130 - €2300
3 slaapkamers€2300 - €2700

Je verhuizing overlaten aan professionals?

Vergelijk gratis offertes van professionele verhuisbedrijven en vind het perfecte bedrijf voor jouw verhuizing.

Wat heb je nodig om naar Portugal te emigreren

Om als Nederlander in Portugal te wonen heb je geen verblijfsvergunning nodig. Wel moet je je inschrijven bij de gemeente waar je gaat wonen. Hiervoor heb je een bewijs van uitschrijving uit Nederland nodig en een officieel woonadres in Portugal.

Voor alle officiële handelingen, bijvoorbeeld het aanvragen van een bankrekening of het aanvragen van een vergunning heb je een fiscaal nummer nodig. In Portugal wordt dit ook wel het NIF-nummer genoemd. NIF staat voor “Número de Identificação Fiscal of Número de Contribuinte”.

Hoe vraag je het fiscale (NIF) nummer aan in Portugal?

1. Zoek het dichtstbijzijnde belastingkantoor op
Deze kantoren worden ook wel “serviço das finanças” genoemd. Hier kun je terecht voor alle belastingzaken in Portugal waaronder het verkrijgen van het NIF-nummer.

2. Neem een bewijs van uitschrijving uit Nederland of een bewijs van je woonadres in Portugal mee.
Je moet kunnen aantonen dat je ofwel bent uitgeschreven uit Nederland of dat je een Portugees woonadres hebt. Het bewijs van uitschrijven uit Nederland vraag je aan bij je Nederlandse gemeente. Je kunt aantonen dat je een Portugees woonadres hebt via bijvoorbeeld een rekening van een energieleverancier of een bankrekening waar het Portugese adres op staat.

3. Neem je ID-kaart of Paspoort mee
Een Europese identiteitskaart of paspoort volstaat. Je Nederlandse rijbewijs is geen geldig legitimatiebewijs voor het aanvragen van een NIF-nummer.

4. Ontvang direct je NIF-nummer
Als je klaar bent met de bovengenoemde administratieve handelingen krijg je direct een document waar je NIF-nummer opstaat.

Verhuizen naar Portugal: wat moet je regelen?

Bij een emigratie naar Portugal zijn er een aantal belangrijke dingen die je moet regelen. Om je te helpen hebben wij een handige checklist voor je opgesteld. 

 • Begin zo vroeg mogelijk met het leren van de taal. Probeer hier iedere dag een moment voor vrij te maken. Er bestaan handige (gratis) apps voor het leren van Portugees;

 • Oriënteer je op het verhuizen van je inboedel. Vraag hiervoor minimaal 3 offertes aan bij verschillende verhuisbedrijven zodat je zeker weet dat je het beste verhuisbedrijf voor jouw verhuizing vind;

 • Verleng je Nederlandse paspoort en rijbewijs in Nederland. Als ze verlopen in Portugal kost het veel moeite om ze opnieuw aan te vragen. Ook als je je uitschrijft bij je Nederlandse gemeente mag je je Nederlandse paspoort of ID-kaart behouden;

 • Laat je diploma’s internationaal erkennen en vertalen. Dit doe je via nuffic en duo;

 • Schrijf je uit bij je Nederlandse gemeente;

 • Geef je verhuizing door aan de Belastingdienst. Via deze link kom je direct op de pagina waar je dat kunt doen;

 • Informeer bij je pensioenfonds welke gevolgen je emigratie heeft voor jouw pensioen;

 • Sluit een tijdelijke zorgverzekering af voor Nederlanders in het buitenland dit doe je om de periode te overbruggen tot je een Portugese zorgverzekering hebt;

 • Zeg alle Nederlandse abonnementen op die je niet meer nodig hebt in Portugal;

 • Bedenk of je je auto mee wil nemen naar Portugal. Als je van plan bent je auto mee te nemen vind je verderop in dit artikel meer informatie over hoe je dat doet.

Kosten voor levensonderhoud in Portugal

Over het algemeen is het leven in Portugal goedkoper dan in Nederland. Dit geldt voor zowel de woonlasten als de kosten voor je dagelijkse boodschappen. Daar staat wel tegenover dat de lonen in Portugal lager liggen dan in Nederland. 

Hieronder zie je een overzicht van de kosten voor levensonderhoud ten opzicht van Nederland in een aantal populaire regio’s onder Nederlandse emigranten.

De gemiddelde kosten voor levensonderhoud vergeleken met Nederland

Liabon14% goedkoper dan in Rotterdam
Porto21% goedkoper dan in Rotterdam
Coimbra31% goedkoper dan in Rotterdam
Faro12% goedkoper dan in Rotterdam

De supermarktprijzen in Portugal

De gemiddelde prijzen in de Portugese supermarkten zijn aanzienlijk lager dan in Nederland. Hieronder zie je een vergelijking van de gemiddelde prijzen in Portugal en Nederland.

ProductPTNL
🍞 1 brood (250g)€0,55€0,575
🥚1 dozijn eieren€1,69€2,31
🐓1 kg kipvleugels€5,31€8,50
🍏 1 kg appels€1,57€2,01
🥛 1 L melk€0,63€0,89
🧀 1 kg lokale kaas€7,19€10,25
🥗 1 kg sla€0,88€0,99
🧅 1 kg ui€0,93€1,30
🍟 1 kg aardappel€0,86€1,33
🍅 1 kg tomaat€1,39€2,56
🍊 1 kg sinaasappel€1,17€1,51
🍌 1 kg banaan€1,11€1,80

De woonlasten in Portugal

Portugal geldt als een van de goedkoopste landen in West-Europa als het gaat om de woonlasten.

Een gemiddelde appartement met twee slaapkamers in de Algarve of Lisboa kost rond de €115.000 – €195.000. De gemiddelde prijs per vierkante meter is €1.150.

In de wat meer landelijke gebieden liggen de prijzen nog een stuk lager. Hier kun je al een appartement met drie slaapkamers voor €80.000 – €120.000 euro kopen. Hou hierbij wel rekening dat dit vaak oude woningen zijn met achterstallig onderhoud.

Een huurappartement met twee slaapkamers in de regio Lisbao kost je tussen de €600 en €1700 per maand afhankelijk van hoe dicht je bij het centrum van Lisabon zit.

In andere regio’s kun je huurappartementen vinden tussen 450 en 800 per maand.

StadRegioGemiddelde
prijs (80 m²)
São Brás
de Alportel
Algarve€61.061
WallsPorto€62.259
TrophyPorto€69.043
Santo TirsoPorto€73.593
AroucaAveiro€75.668
PalmelaSetúbal€77.264
MillSetúbal€77.823
FaroAlgarve€142.237
OdivelasLisboa€151.496
Vila do
Bispo
Algarve€156.045
PortoPorto€158.200
AlbufeiraAlgarve€164.107
LakesAlgarve€168.018
LouléAlgarve€169.774
OeirasLisboa€213.595
CascaisLisboa€214.313
LisabonLisboa€318.955
OeirasLisboa€213.595
CascaisLisboa€214.313
LisabonLisboa€318.955

Hoe zit het met de belasting als ik verhuis naar Portugal?

Als je meer dan 183 dagen per jaar in Portugal woont, word je gezien als inwoner van Portugal en moet je belasting betalen aan de Portugese belastingdienst. Ook over je eventuele inkomen uit andere landen. Gelukkig is er een belastingverdrag tussen Nederland en Portugal waardoor je niet dubbel belasting over je inkomen betaald in beide landen. 

Het M-formulier

Als je gedurende een deel van een aangiftejaar niet meer in Nederland woonde, doe je een zogenaamde migratie-aangifte via een M-formulier. Deze kan in tegenstelling tot de reguliere aangifte inkomstenbelasting (nog) niet digitaal worden ingediend. Tip: Geef je Portugese adres door aan de Nederlandse Belastingdienst zodat je post over je belasting kunt blijven ontvangen in Portugal.

De belastingtarieven in Portugal

Jaarinkomen in €Belastingtarief
0 - 7.112 14,5%
7.113 - 10.732 23%
10.733 - 20.322 28,5%
20.323 - 25.075 35%
25.076 - 36.967 37%
36.968 - 80.822 45%

De voordelen van wonen in Portugal

 • Het mediterrane klimaat
 • Heerlijk eten
 • Relaxte cultuur
 • Rijke architectuur en geschiedenis
 • De stranden
 • Portugese spreken over het algemeen goed Engels
 • Lage criminaliteitscijfers
 • Lage kosten voor levensonderhoud
 • Lage huizenprijzen

De nadelen van wonen in Portugal

 • Portugees is een lastige taal om te leren;
 • De economie in Portugal is slechter dan in Nederland;
 • De lonen liggen een stuk lager in Portugal;
 • De zomers kunnen zeer warm zijn.

Hoe zit het met je AOW als je naar Portugal emigreert?

Als je na je pensioengerechtigde leeftijd emigreert naar Portugal blijf je volledig recht houden op je AOW.

Emigreer je voor je pensioengerechtigde leeftijd naar Portugal? Dan heeft dit gevolgen voor je AOW uitkering. Per jaar dat je niet in Nederland woont, wordt je AOW met 2% gekort.

Voorbeeld: jouw pensioengerechtigde leeftijd is 67 jaar. Je emigreert op je 63e  verjaardag naar Portugal. Dit betekend dat je 4 x 2% = 8% minder AOW krijgt zodra je 67 wordt.

Om dit te voorkomen kan je er voor kiezen om een vrijwillige verzekering bij de SVB af te sluiten. Je betaald dan een maandelijkse premie aan de SVB tot aan je pensioengerechtigde leeftijd tijdens de jaren dat je in Portugal woont. Zo behoudt je later 100% van je AOW.

Hoe zit het met mijn huisdier?

Als je emigreert naar Portugal en je wilt een huisdier meenemen, zijn er een aantal voorwaarden:

 • Het huisdier moet een chip of tatoeage hebben waarmee hij geïdentificeerd kan worden;

 • Het huisdier moet een dienpaspoort hebben waar alle inentingen en behandelingen in worden vermeldt;

 • Het huisdier moet minimaal 5 maanden voor de emigratie naar Portugal een vaccinatie hebben gehad tegen hondsdolheid;

 • Er moet een antistoffentest zijn uitgevoerd op het huisdier;

 • Het huisdier moet voor de emigratie zijn behandeld tegen lintworm met Praziquantel. Dat mag maximaal 10 dagen voor de emigratie plaatsvinden.

Je auto belastingvrij invoeren in Portugal

Als je emigreert naar Portugal mag je per persoon één auto belastingvrij invoeren. Een voorwaarde is dat de auto minimaal 6 maanden in je bezit moet zijn voordat je naar Portugal emigreert.

Wat moet je doen om een auto in te voeren in Portugal?

Je hebt een CoC (Certificate of Conformity) van je auto nodig. Dit is een typegoedkeuring die bevestigd dat de auto voldoet aan de Portugese voorschriften. Deze kan je aanvragen bij een dealer in Nederland. Kosten: rond de €150,-

Vervolgens ga je naar een IMT kantoor. IMT staat voor Instituto da Mobilidade e dos Transportes. Hier start de procedure om je auto in te voeren. Je neemt mee: je paspoort, bewijs van inschrijving in Portugal, CoC, kentekenpapieren en een ingevuld formulier model 9.

Als het IMT alles gecheckt heeft verwijzen ze je naar een keuringsstation in de buurt. Als de auto goedgekeurd is, moet je terug naar het IMT kantoor om het keuringsrapport te overhandigen. Hier reken je vervolgens €165 af om de auto op Portugees kenteken te zetten. De kentekenpapieren ontvang je enkele weken later in de brievenbus.

Om te voorkomen dat je invoerbelasting moet betalen ga je langs een kantoor van de douane. Hier krijg je een formulier dat je moet invullen.

Je moet aan de volgende eisen voldoen om geen invoerbelasting te hoeven betalen in Portugal:

 • Je moet minimaal 6 maanden in het land van hebben gewoon waar de auto vandaan komt;
 • De auto moet aangegeven zijn als gebruikersgoed bij de verhuizing naar Portugal;
 • De auto moet in het land van herkomst ten minste 6 maanden vóór verhuizing naar Portugal in het bezit zijn van de invoerder;
 • De auto moet zijn gekocht zijn in het vorige woonland, met een bewijs dat alle gerelateerde belastingen tot datum van invoering zijn betaald in het vorige woonland.

Meer informatie?