Verhuizen naar het buitenland met een container

Verhuis je naar het buitenland en zit je met vragen over het huren van een container? Wat voor container heb ik nodig? Waar kan ik uit kiezen? Hoe gaat het laden en lossen in zijn werk en wat zijn de kosten?

In dit artikel neem ik je mee in alles wat je moet weten over een internationale verhuizing per container.  Lees het hele artikel goed door zodat je niks mist!

Wat voor container heb ik nodig voor mijn internationale verhuizing?

De eerste stap is het bepalen van de grootte van jouw inboedel. Dit doe je met onze handige volume calculator. Als je weet hoeveel kubieke meter jouw inboedel in beslag zal nemen is het tijd om een container te kiezen. Bij een internationale verhuizing kun je kiezen uit twee soorten containers: de 20 ft of de 40 ft container.

Daarnaast heb je de keuze om een container te delen (deellading) of om een volledige container voor jezelf te huren.

Een gedeelde container wordt door internationale verhuizers ook wel LCL, groupage of deellading genoemd. Het huren van een volledige container noemen ze FCL.

Heb ik een volledige of een deellading container nodig?

Als je niet voldoende spullen hebt om een hele container te vullen, kan het slim zijn om voor een deellading container te gaan. Hierdoor ben je goedkoper uit dan wanneer je een volledige 20 ftof 40 ft container voor jezelf huurt. Een gedeelde container is meestal aan te raden als je tussen de 2 m3 en 13 m3 te vervoeren hebt.

Er kleven echter een paar nadelen aan het huren van een deelcontainer:

  • Je hebt meer kans dat de verscheping vertraging oploopt omdat vervoerders altijd proberen een container vol te krijgen. Ze wachten dus met verschepen tot de container is gevuld met spullen van anderen.
  • Als de mensen met wie je een container deelt hun papierwerk niet goed hebben ingevuld kan dat vertraging opleveren bij de douane.
  • Je loopt iets meer risico dat je spullen beschadigen door de andere goederen die in de container geplaatst worden.

Als je weinig spullen te vervoeren hebt en je vind het niet erg om wat langer te wachten tot je spullen aankomen, is de deelcontainer dus de beste optie.

Een 20 ft of een 40 ft container?

Als je besluit om een volledige container voor jezelf te huren kan je kiezen uit een 20 ft of 40 ft container. Welke optie voor jou het beste is hangt af van de grootte van je inboedel.

Het is belangrijk om te weten dat je nooit de volledige inhoud van een container kunt benutten.  Dit komt omdat je meubels en andere huishoudelijke spullen niet perfect op elkaar kan stapelen.

20-ft container

De maten van een 20 ft container zijn: 5,989m (L) x 2.352m (B) x 2.393m (H). De inhoud van een 20 ft container is 32,60 m3. Het maximale laadgewicht is 24.000 kilo.

In een 20 ft container kan je ongeveer 25 m3 tot 28 m3 aan inboedel kwijt.

Dit is meestal genoeg om alle spullen van een huishouden met twee slaapkamers te vervoeren. Dat ziet er als volgt uit:

40 ft container

De maten van een 40 ft container zijn: 12,025m (L) x 2.352m (B) x 2.393m (H). De inhoud van een 20 ft container is 67,60 m3. Het maximale laadgewicht is 30.480 kilo.

Een 20 ft container is meestal genoeg om alle spullen van een huishouden met vier slaapkamers te vervoeren. Dat ziet er als volgt uit:

De kosten van een container bij verhuizen naar het buitenland

Als je bepaald hebt welke container je nodig hebt vraag je je ongetwijfeld af wat het je gaat kosten. De kosten worden voor het belangrijkste deel bepaald door de maat van de container en de afstand die hij moet afleggen.

Daarnaast kun je nog kiezen of je de container van deur-tot-deur wil verschepen of van haven-tot-haven. Hierover later meer. Voor het gemak laten we hieronder zien wat het kost om een container van haven-tot-haven te verschepen.

Land20 ft40 ft
Amerika€3500 - €3800€6300 - €7000
Australië€4250 - €4800€7850 - €8100
Brazilë€3750 - €4100€6600 - €7250
Canada€3700 - €4000€5100 - €5500
China€4350 - €4550€5850 - €6300
cyprus€3600 - €3900€5850 - €6300
Griekenland€3650 - €3900€5000 - €5400
Marokko€3400 - €3700€5150 - €5600
Nieuw
zeeland
€4050 - €4300€6850 - €7550
Singapore€4000 - €4200€5700 - €6150
Thailand€4100 - €4700€6850 - €8000
Turkije€3600 - €3900€5350 - €5800
UK€3100 - €3400€4500 - €4900

Bovenstaande prijzen zijn slechts een indicatie van de kosten die je kunt verwachten. De prijs wordt sterk bepaald door vraag en aanbod waardoor er contante schommelingen zijn. In de maanden oktober en november zijn de kosten voor het verschepen van een container vaak een stuk hoger dan in de zomer maanden. Om te bepalen wat jouw verhuizing per container gaat kosten is het dus slim om offertes aan te vragen bij verschillende verhuisbedrijven.

Kosten deellading

Als je voor een deellading gaat betaal je alleen voor de kubieke meters die jouw inboedel in beslag neemt. Om te schatten wat een deelcontainer ongeveer zal kosten moet je dus eerst berekenen hoeveel kubieke meter jij nodig hebt.

In een 20 ft container past ongeveer 27 m3  Inboedel. Wil jij 10 m3 naar Amerika verhuizen, dan heb jij 10/27 deel van de container nodig. De berekening is dan als volgt:10/27 x 3500 = €1296.  

Hoe gaat het laden en lossen van een container in zijn werk?

Naast de keuze uit verschillende type containers kan je kiezen om de container van deur tot deur te verplaatsen of van haven tot haven. Kies je voor de deur tot deur optie, dan zal het verhuisbedrijf de container per vrachtwagen voor je deur plaatsen en de container vervolgens naar de haven brengen. Wanneer de container in het land van bestemming aankomt, is het transport naar je nieuwe woning ook geregeld. Deze optie is alleen mogelijk als de container in de buurt van je woning geplaatst kan worden.

Als je voor de haven tot haven optie gaat moet je je spullen zelf naar de haven brengen. Dit zal waarschijnlijk de haven van Rotterdam zijn als je vanuit Nederland vertrekt. In het land van bestemming haal je vervolgens zelf de spullen op bij de haven en breng je ze naar je nieuwe woning. Dit is goedkoper dan de deur tot deur optie omdat je een deel van het werk zelf doet.

Uiteraard zijn er ook tussenoplossingen te bedenken als je bijvoorbeeld zelf je spullen naar de haven in Nederland wil brengen maar wel wilt dat ze vanuit de haven van het land van bestemming naar je nieuwe huis gebracht worden. Via onze handige tool kun je jouw wensen kenbaar maken en een offerte op maat ontvangen van een aantal verhuisbedrijven. Je zit nergens aan vast en zo kan je makkelijk zien wat je kunt verwachten.

Hoe laad ik een container?

Een tocht over de oceaan kan er ruig aan toe gaan. Je inboedel wordt blootgesteld aan harde bewegingen en schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Hieronder hebben we de belangrijkste tips om een container te beladen op een rij gezet:

  • Plaat grote meubels als banken of kasten achter in de container
  • Verpak zoveel mogelijk in dozen zodat je ze kunt stapelen
  • Verdeel het gewicht gelijkmatig over de container
  • Bereken het totale gewicht en overschrijdt het maximum niet
  • Zet de zwaarste dozen onderop en plaatst de lichtere boven
  • Gebruik stevige verhuisdozen
  • Bescherm je meubels met doeken of kartonnen platen

Hoe regel ik een container?

Laat je je inboedel verhuizen door een verhuisbedrijf, dan regelen zij de huur van een container. Afhankelijk van de afspraken die je maakt met het verhuisbedrijf laden ze ook je spullen in de container.

Je kunt er ook voor kiezen om zonder verhuisbedrijf te verhuizen en de container zelf te huren. In dat geval leg je de container vast via bijvoorbeeld icoinatiners.com. Op deze website vul je een aantal gegeven van de verhuizing in waarnaar je een offerte aanvraagt voor het huren van een container en het transport van Nederland naar het land van bestemming.

Ons advies

Omdat er enorm veel komt kijken bij een internationale verhuizing. raden wij altijd aan om een verhuisbedrijf in te schakelen dat gespecialiseerd is in internationale verhuizingen. Zo weet je zeker dat de verhuizing optimaal zal verlopen en er geen onverwachte dingen gebeuren. Deze optie is misschien niet de goedkoopste maar wel de beste.