Verhuizen naar Duitsland – Alles wat je moet weten

Als Nederlander ben je in principe vrij om in Duitsland te gaan wonen. Er zijn echter wel een paar dingen waar je op moet letten. Wat moet je allemaal regelen? Wat heb je nodig? Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van emigreren naar Duitsland? Hoe zit het als je een kind hebt? 

In dit artikel schep ik een compleet beeld van wat je kunt verwachten en waar je aan moet denken als je verhuist naar Duitsland.

Wat heb je nodig

Als Nederlander heb je geen visum of verblijfsvergunning nodig om naar Duitsland te emigreren. Er zijn echter twee dingen verplicht als je je wilt inschrijven in een Duitse gemeente:

 • Je moet kunnen aantonen dat je een inkomen hebt;
 • Je moet een Duitse ziektekostenverzekering afsluiten. 

Wat moet je regelen

Er zijn een aantal zaken die je moet regelen. Emigreren heeft bijvoorbeeld gevolgen voor je pensioen en andere uitkeringen. Meer informatie hierover vind je op grensinfo.nl.

Daarnaast zijn er een aantal praktische dingen waar je aan moet denken. Onderstaande checklist geeft een compleet beeld van de belangrijkste dingen die je moet regelen.  

Checklist voor verhuizen naar Duitslands

 • Uitschrijven uit Nederland;
 • Sluit een Duitse ziektekostenverzekering af;
 • Schrijf je in bij de gemeente waar je gaat wonen;
 • Open een Duitse bankrekening;
 • Raadpleeg een Duitse belastingadviseur omtrent de belastingtechnische aspecten van emigreren naar Duitsland;
 • Verhuist je auto mee? regel dan het invoeren van je auto naar Duitsland;
 • Schrijf je in bij een Duitse huisarts;
 • Zeg je lopende abonnementen en andere nutsbedrijven op, doe dit op tijd omdat er vaak een opzegtermijn geldt.

Hoe pak je de verhuizing aan

Als je naar het Duitsland verhuist heb je twee opties: schakel je een verhuisbedrijf in of ga je zelf verhuizen?

Kies je er voor om zelf te verhuizen? Dan is het enige dat je nodig hebt een verhuiswagen en wat mankracht. De meeste verhuurbedrijven staan het toe dat je met de verhuiswagen de grens overgaat. 

Houd er rekening mee dat je ongeveer 750 kilo aan lading mee kunt nemen als je over rijbewijs B beschikt.

Meestal moet je enkele keren op en neer rijden om je complete inboedel te verhuizen. De kosten hiervan lopen snel op aangezien vrijwel ieder verhuurbedrijf een extra vergoeding per gereden kilometer vraagt.

Hieronder zie je wat een internationale verhuiswagen ongeveer kost als je gaat huren met rijbewijs B:

Laadvermogen in KG750
Inhoud23 m³
RijbewijsB
BrandstofDiesel
Per dag€125
Per weekend€220
Per week€750
Per km buiten NL€0,12

Een verhuisbedrijf inschakelen

Het voordeel van het inschakelen van een verhuisbedrijf is dat ze beschikken over grote verhuiswagens. Hier past meestal een complete inboedel in waardoor het verhuisbedrijf de verhuizing in één rit kan doen.

Als je zelf gaat verhuizen zonder groot rijbewijs, moet je meestal een paar keer heen-en-weer waardoor het huren van een bus bijna net zo duur kan uitvallen als het inschakelen van een verhuisbedrijf. Dit omdat je extra tol, diesel en een kilometervergoeding betaald voor iedere keer dat je heen-en-weer rijdt.

Daarbij is een verhuisbedrijf gespecialiseerd in verhuizingen waardoor je er zeker van kunt zijn dat alles vlekkeloos verloopt. Aangezien er heel wat komt kijken bij een internationale verhuizing is dat wel een relaxt idee!

Tenzij je zelf beschikt over een grote verhuiswagen of een groot rijbewijs, is het dus slim om een verhuisbedrijf in te schakelen.

De kosten van een verhuisbedrijf

De gemiddelde verhuizing naar Duitsland kost tussen de €1650 en €2750. De kosten zijn afhankelijk van de verhuisafstand en de grootte van de inboedel. Hieronder zie je een duidelijk overzicht van de kosten die je kunt verwachten per type huishouden en verhuisafstand.

Type woningVerhuisafstand: minder dan 750 kmVerhuisafstand: meer dan 750 km
1 slaapkamer€1150 - €1550€1450 - €2250
2 slaapkamers€1650 - €2000€2350 - €2750
3 slaapkamers€2100 - €2600€2850 - €3150

Je verhuizing overlaten aan professionals?

Vergelijk gratis offertes van professionele verhuisbedrijven en vind het perfecte bedrijf voor jouw verhuizing.

Is het goedkoper om in Duitslands te wonen?

De lagere woonlasten en de kosten voor je levensonderhoud zijn voor veel mensen rede om te verhuizen naar Duitsland.  

De woonlasten in Duitsland

Nederland is een van de duurste landen in Europa als het gaat om de woonlasten. In Duitsland liggen zowel de prijzen voor huren als voor kopen een stuk lager. Vergelijkbare huizen zijn in Duitsland vaak de helft goedkoper.

Kosten voor levensonderhoud

De kosten voor levensonderhoud zoals voeding, auto en gezondheidszorg zijn in Duitsland ook lager dan in Nederland. Veel Nederlanders die aan de grens wonen doen hun boodschappen in Duitsland. 

ProductDENL
🍞 1 brood (250g)€0,645€0,575
🥚1 dozijn eieren€1,84€2,31
🐓1 kg kipvleugels€7,34€8,50
🍏 1 kg appels€2,21€2,01
🥛 1 L melk€0,71€0,89
🧀 1 kg lokale kaas€8,97€10,25
🥗 1 kg sla€0,92€0,99
🧅 1 kg ui€1,13€1,30
🍟 1 kg aardappel€0,98€1,33
🍅 1 kg tomaat€2,48€2,56
🍊 1 kg sinaasappel€2,13€1,51
🍌 1 kg banaan€1,55€1,80

Verhuizen naar Duitsland: ervaringen

In dit interview vertellen mark (47) en Ilse (42) over hun ervaringen rond het verhuizen naar Duitsland. Hun voornaamste advies om je goed in te lezen over het regelen van een hypotheek in Duitsland. 

Het kan namelijk zomaar gebeuren dat iemand anders er met jouw dromhuis vandoor gaat. Zelfs als de eigenaar al toegezegd heeft dat jij het hoogste bod hebt uitgebracht. 

Hoe zit het met de belasting

Als je naar Duitsland verhuist heeft dit uiteraard gevolgen voor de inkomstenbelasting die je betaald. Als je bijvoorbeeld gedurende het jaar 2022 verhuist naar Duitsland moet je over 2022 aangifte inkomstenbelasting doen in zowel Nederland als Duitsland.

Het is belangrijk om je uit te schrijven bij je Nederlandse gemeente. Dit uitschrijfbewijs zorgt er voor dat je na het jaar van vertrek geen aangifte meer hoeft te doen in Nederland. 

Geef je Duitse adres door aan de Nederlandse Belastingdienst zodat de post over je belasting naar je nieuwe adres in Duitsland wordt gestuurd.

Als je in gedurende een deel van een aangiftejaar niet in Nederland woont, doe je een zogenaamde migratie-aangifte via een M-formulier. Deze kan in tegenstelling tot de reguliere aangifte inkomstenbelasting (nog) niet digitaal worden ingediend.

De voordelen van wonen in Duitsland

 • De kosten voor het huren, kopen of bouwen van een huis zijn aanzienlijk lager;
 • In Duitsland zijn er minder regels met betrekking tot het bouwen of verbouwen van een huis;
 • Er is meer beschikbare grond om een eigen woning te bouwen;
 • Zowel nieuwe als tweedehandse auto’s zijn in Duitsland is goedkoper;
 • In Duitsland zijn de brandstofprijzen lager;
 • Lagere prijzen in de supermarkten;
 • De kinderbijslag is hoger in Duitsland;
 • Steden en wijken zijn ruimer ingericht dan in Nederland;
 • Duitsland heeft prachtige natuur;
 • De gezondheidszorg is goed geregeld met korte wachtlijsten.

Nadelen van wonen in Duitsland

 • De kosten voor elektra, gas en water zijn hoger dan je gewend bent;
 • In Duitsland zijn overheidsinstanties vaak ouderwets ingericht waardoor het langer duurt om dingen te regelen;
 • Het kopen van een huis gaat moeizamer dan in Nederland;
 • Duitsers spreken vaak minder goed Engels.

Wonen in Duitsland, werken in Nederland

Veel mensen kiezen er voor om in Duitsland te wonen maar in Nederland te blijven werken. Zo blijft je normale leven in Nederland behouden terwijl je toch profiteert van de lage woonlasten in Duitsland. Maar hoe zit het met de belasting als je in Nederland blijft werken terwijl je in Duitsland woont?

Inkomstenbelasting

Als je in Duitsland woont maar in Nederland werkt ben je inkomstenbelasting verschuldigd aan de Nederlandse overheid. Je draagt dus belasting af in Nederland.

Duitsland heeft wel recht om belasting te heffen over je inkomen. Ook over je werk in Nederland dus. Uiteraard zou het niet eerlijk zijn als je belasting betaald in zowel Duitsland als Nederland. Daarom hebben Nederland en Duitsland een belastingverdrag opgesteld dat voorkomt dat je dubbel belasting betaald. 

Vergeet je BSN niet

Als je in Nederland werkt maar in Duitsland woont moet je aangifte inkomstenbelasting doen in Nederland. Hiervoor heb je een Nederlands BSN-nummer nodig. Deze vraag je aan bij de gemeente waar je werkt. 

Raadpleeg een Duitse belastingadviseur.

Het is sterk aan te raden om je fiscale positie te laten berekenen door een Duitse belastingadviseur, ofwel een ‘Steuerberateur’. Je moet in Duitsland in ieder geval belastingaangifte doen van je inkomsten. Dit betekent niet dat je ook belasting hoeft te betalen zoals hierboven uitgelegd is. 

Tijdelijk in Nederland of Duitsland werken

Als je inwoner bent van Duitsland en tijdelijk in Nederland gaat werken of andersom, blijf je belastingplichtig in het land waar je woont. Tijdelijk betekend in dit geval niet meer dan 183 dagen in 12 maanden.

Werk je dus minder dan 183 dagen per jaar in het buitenland dan betaal je inkomstenbelasting in het land waar je woont. Mocht het zo zijn dat het land waar je werkt loonbelasting inhoudt op je loon, dan kun je deze terugvragen via de compensatieregeling

Verhuizen naar Duitslands met een kind

Als je emigreert met een kind zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Check van te voren goed welke gevolgen een eventuele emigratie heeft voor alle zaken rondom je kind.

School

Jonge kinderen kunnen vanaf hun derde naar de Kindergarten. De Kindergarten kun je vergelijken met de kleuterschool in Nederland. Deze wordt in Duitsland niet vergoed en moet je dus zelf betalen. Vanaf zes jaar moeten kinderen in Duitsland naar de basisschool.

De basisschool, de ‘Grunschule’ in het Duits, duurt vier jaar. Je kind gaat naar de Grunschule van zijn zesde tot zijn tiende jaar.

Vanaf tien jaar gaan kinderen in Duitsland naar de middelbare school.

In Duitslands wonen terwijl je kinderen in Nederland naar school gaan

In Duitsland hebben kinderen een leerplicht tot hun achttiende. Als je naar Duitsland verhuist terwijl je kinderen nog in Nederland naar school gaan, zal je aan de Duitse gemeente waar je woont moeten aantonen dat je kinderen een school hebben in Nederland. Dit kan middels een verklaring van de Nederlandse school.

Kinderbijslag

De kinderbijslag ligt in Duitsland een stuk hoger dan in Nederland. Voor je eerste twee kinderen is de Duitse kinderbijslag € 219,00 per maand per kind. Voor je derde kind is dat € 225,00 per maand. Vanaf je vierde kind ontvang je € 250,00 per maand.

Hoe zit het met je auto?

Wil je je auto meeverhuizen naar Duitsland? Dan ben je verplicht om je auto binnen 12 maanden na de verhuizing aan te melden voor registratie in Duitsland. Het is belangrijk om bij je Nederlandse verzekeraar na te vragen hoe lang ze de auto na emigratie blijven verzekeren.

TIP: wist je dat auto’s in Duitsland een stuk goedkoper zijn dan in Nederland? Het kan slim zijn om je auto te verkopen in NL voordat je verhuist. Je kan dan met de opbrengst een zelfde type auto in Duitsland kopen en geld overhouden.

Emigreren naar Duitsland zonder werk

Ben je van plan om zonder werk te verhuizen naar Duitsland? Dan heeft dit gevolgen voor de uitkering die je ontvangt. De AOW en WAO kun je gewoon behouden. Krijg je WW of bijstand? Dan is het niet mogelijk deze mee te nemen naar Duitsland.

Daarnaast moet je kunnen aantonen dat je over inkomen beschikt als je je in laat schrijven in een Duitse gemeente. AOW en WAO tellen mee als inkomen.

Op grensinfopunt.nl en uwv.nl lees je meer over emigreren met een uitkering.

Verhuizen naar Duitsland met schulden

Een schuld is de normaalste zaak van de wereld. Hypotheken of studieschulden komen veel voor. Je kunt prima naar het buitenland verhuizen als je een schuld hebt. Het is uiteraard niet zo dat je schulden komen te vervallen als je uit Nederland vertrekt.

Neem op tijd contact op met je schuldeiser om te bekijken of het nodig is een regeling te treffen voor de openstaande schuld of dat je gewoon kunt doorgaan met de huidige afbetalingsregeling.

Hoe zit het met een hond?

Als je een hond wilt meeverhuizen heb je een aantal dingen nodig.

 • Een hondenpaspoort;
 • Je hond moet gechipt zijn;
 • He hond moet ingeënt zijn tegen rabiës.

Ga op tijd naar de dierenarts voor de vaccinatie tegen rabiës. Je hond mag namelijk pas 21 dagen na de vaccinatie de Duitse grens over. Omdat honden pas vanaf twaalf weken voor het eerst tegen rabiës mogen worden ingeënt en ze pas na drie weken de grens over mogen, kan je geen puppy mee verhuizen die jonger is dan 15 weken.

Meer informatie?