Verhuizen naar Spanje

Heb je er altijd al van gedroom om ooit naar Spanje te verhuizen en wil je nu de eerste stappen zetten om die droom te verwezenlijken? Dan vind je in dit artikel alles wat je nodig hebt om je goed voor te bereiden en een duidelijk beeld te krijgen wat je kunt verwachten. Verder deel ik nog een paar zeer bruikbare tips!

Wat heb je nodig om naar Spanje te emigreren?

Om als Nederlander in Spanje te wonen heb je geen visum of verblijfsvergunning nodig.

Als je langer dan drie maanden in Spanje verblijft moet je je inschrijven bij de Spaanse vreemdelingenpolitie (Oficina de Extranjeros of de Comisaria de Policia) in de provincie waar je woont. Hier kun je een verklaring van inschrijving , ofwel een Certificado de Registro, aanvragen.

Voor de aanvraag heb je een geldig (Nederlands) legitimatiebewijs nodig en een ingevuld inschrijfformulier van de vreemdelingenpolitie. Verder wordt er gevraagd of je genoeg financiële middelen hebt om je verblijf te bekostigen. Meestal hoef je deze vraag alleen met ‘ja’ te beantwoorden zonder bewijs te laten zien. Meer informatie vind je op de website van de Spaanse overheid.

Als je deze stappen hebt voltooid krijg je een NIE nummer. NIE staat voor ‘Numero de Identidad de Extranjero’. Dit is een soort Burgerservicenummer (BSN).

Zonder dit nummer kun je geen belangrijke dingen doen zoals een woning kopen, telefoonabonnement of verzekering afsluiten.

Wat moet je regelen?

Als je naar Spanje verhuist zijn er een aantal zaken die je moet regelen. Om je te helpen hebben wij een handige checklist voor je opgesteld:

Verhuizen naar Spanje: checklist

 • Begin zo vroeg mogelijk met het leren van de taal. Hier bestaan handige (gratis) apps voor.

 • Oriënteer je op het verhuizen van je inboedel. Vraag minimaal drie offertes aan bij verschillende internationale verhuisbedrijven zodat je zeker weet dat je het beste verhuisbedrijf vind voor jouw verhuizing;

 • Verleng je paspoort en rijbewijs in Nederland. Als ze verlopen in Spanje kost het meer moeite om ze opnieuw aan te vragen;

 • Vraag een uittreksel van het bevolkingsregister aan bij je Nederlandse gemeente;

 • Laat je diploma’s internationaal erkennen en vertalen. Dit doe je via nuffic en duo;

 • Schrijf je uit bij de Nederlandse gemeente waar je woont. Dit kan tot 5 dagen voor je vertrekt;

 • Geef je verhuizing door aan de Belastingdienst. Via deze link kom je direct op de pagina waar je dat kunt doen;

 • Informeer bij je pensioenfonds welke gevolgen emigratie heeft voor je pensioen;

 • Zeg je Nederlandse zorgverzekering op;

 • Sluit een tijdelijke zorgverzekering af voor Nederlanders in het buitenland. Dit doe je om de periode te overbruggen tot je een Spaanse zorgverzekering hebt;

 • Zeg alle Nederlandse abonnementen op die je niet meer nodig hebt in Spanje;

 • Bedenk of je je auto mee wil nemen naar Spanje;

 • schrijf je in bij de Spaanse vreemdelingen politie.

Hoe pak je de verhuizing aan?

Als je naar Spanje verhuist is het verstandig om een verhuisbedrijf in te schakelen voor het transport van je inboedel. Een verhuisbedrijf beschikt over grote verhuiswagens waardoor ze vaak in één keer alle spullen kunnen meenemen.

Zelf verhuizen

Kies je er voor om zelf te verhuizen? Dan is het enige dat je nodig hebt een verhuiswagen en wat mankracht. De meeste verhuurbedrijven staan het toe dat hun verhuiswagen gebruikt voor een internationale verhuizing.

Zelf verhuizen is alleen aan te raden als je beschikt over een groot rijbewijs. Zo kun je een grote verhuiswagen huren en je hele inboedel in één keer naar Spanje verhuizen.

Als je zelf wil verhuizen en niet over een groot rijbewijs beschikt, moet je er rekening mee houden dat je een aantal keer op en neer moet om je hele inboedel te verhuizen. Dit brengt extra kosten met zich mee. Dit omdat je extra tol, diesel en een kilometervergoeding betaald

Je betaald in Frankrijk namelijk ongeveer 100 euro aan tol om van Nederland tot de grens met Spanje te komen. Als je een twee keer heen-en-weer rijdt ben je alleen aan tol ongeveer €400 kwijt.

Daarbij komen de kosten van een het huren van een verhuiswagen. Deze kunnen hoog oplopen aangezien de meeste verhuurbedrijven een extra kilometer vergoeding vragen. Hieronder zie je een schatting van de kosten voor het huren van een internationale verhuiswagen:

Kosten verhuiswagen naar Spanje

Laadvermogen in KG750
Inhoud23 m³
RijbewijsB
BrandstofDiesel
Per weekend€220
Per week€750
Per km buiten NL€0,12

Een verhuisbedrijf inschakelen

Internationale verhuisbedrijven beschikken over grote verhuiswagens. Hier past meestal een hele inboedel in waardoor de klus in één rit geklaard kan worden.

Door de professionaliteit van een verhuisbedrijf kan je er zeker van zijn dat de verhuizing vlekkeloos verloopt. Aangezien er heel wat komt kijken bij een internationale verhuizing is dat wel een relaxt idee!

Tenzij je zelf beschikt over een grote verhuiswagen of een groot rijbewijs, is het dus slim om een verhuisbedrijf in te schakelen.

De kosten van verhuizen naar Spanje

De kosten van een verhuizing naar Spanje hangen af van twee belangrijke factoren:

 1. de grootte van de inboedel
 2. de verhuisafstand

Soms komt er bij een verhuizing naar Spanje nog een derde factor bij kijken. Als je namelijk naar een Spaans eiland verhuist moet de verhuizing per containerschip gebeuren. Dit maakt de verhuizing iets duurder.

Hieronder zie je een kostenindicatie van drie typen huishoudens en een verhuisafstand van 1850 kilometer. Deze afstand is vergelijkbaar met Utrecht – Valencia. Aan deze schatting kunnen geen rechten ontleend worden.

Type woningGemiddelde kosten
1 slaapkamer€3100 - €3800
2 slaapkamers€3800 - €4100
3 slaapkamers€4100 - €4800

Je verhuizing overlaten aan professionals?

Vergelijk gratis offertes van professionele verhuisbedrijven en vind het perfecte bedrijf voor jouw verhuizing.

Is het leven goedkoper in Spanje?

Over het algemeen zijn de kosten voor levensonderhoud in Spanje lager dan in Nederland. Wat betreft de woonlasten hangen de kosten sterk af van de regio waar je gaat wonen. In Sommige regio’s betaal je nog niet de helft van de gemiddelde koopprijs in Nederland en in andere regio’s betaal je bet dubbele. Hieronder zie je een mooi overzicht van wat een gemiddelde woning kost in de Spaanse regio’s

Huizenprijzen in Spanje per regio

RegioGemiddelde prijs
Estremadura€134.046
Aragon€142.063
Castilië en Leon€173.269
Astrutië€185.467
Castilië-La Mancha€186.595
Murcia€217.022
Navarre€267.417
Cantabrië€304.159
Galicia€314.626
Canarische Eilanden€322.557
Baskenland€365.115
Rioja€377.600
Valencia€415.071
Catalonië€666.419
Madrid€784.793
Andalusië€793.779
Balearen€1.620.493
Melilla€4.400.000

De kosten voor je dagelijkse boodschappen zijn in de meeste Spaanse regio’s lager dan in Nederland. Hieronder vind je een mooi overzicht van de gemiddelde prijzen in een Spaanse supermarkt.  

Supermarktprijzen in Spanje

ProductDENL
🍞 1 brood (250g)€0,58€0,575
🥚1 dozijn eieren€2,13€2,31
🐓1 kg kipvleugels€5,68€8,50
🍏 1 kg appels€1,96€2,01
🥛 1 L melk€1,61€0,89
🧀 1 kg lokale kaas€6,31€10,25
🥗 1 kg sla€1,16€0,99
🧅 1 kg ui€0,90€1,30
🍟 1 kg aardappel€0,84€1,33
🍅 1 kg tomaat€2,35€2,56
🍊 1 kg sinaasappel€1,32€1,51
🍌 1 kg banaan€2,01€1,80

Emigreren naar Spanje: Tips

Wij hebben een aantal mensen geïnterviewd die de stap gewaagd hebben om naar Spanje te verhuizen. Er zijn een aantal dingen waar mensen tegen aanlopen als ze naar Spanje emigreren. Hieronder hebben we een opsomming gemaakt van de belangrijkste tips van mensen die je voorgegaan zijn.

1. leer de taal

De gemiddelde Spanjaard spreekt minder goed Engels dan de gemiddelde Nederlander. Daar komt bij dat Spanjaarden vaak te trots zijn om Engels met je te praten. Als jij laat zien dat je je best doet om je verstaanbaar te maken in het Spaans heb je automatisch een streepje voor en wordt je sneller geaccepteerd door je nieuwe omgeving.

2. Ga niet opzoek naar een woning vanuit je vakantieadres

Sommige mensen maken de fout om eerst naar Spanje te vertrekken en daarna opzoek te gaan naar een woning. Houdt er rekening mee dat het zoeken en aankopen van een woning een stuk moeizamer gaat dan in Nederland.  

3. Verdiep je in de Spaanse cultuur

In Spanje gelden er andere omgangsnormen dan in Nederland. De  Spaanse en Nederlandse cultuur kunnen nog al eens botsen op het gebied van het maken van afspraken. Als je een tijd afspreekt met een Spanjaard moet je niet raar opkijken als hij een uurtje later komt opdagen.  

4. Bezoek Spanje eens buiten het hoogseizoen voor je emigreert

Spanje ziet er in de winter heel anders uit dan in de zomer. De stranden zijn leeg en het kan er grijs en fris zijn. Dit geeft een heel ander gevoel dan wanneer je met je zonnebril over de boulevard loopt in de zomer. Bezoek Spanje dus ook eens in de winter om te kijken of het ook dan een land is waar je zou willen wonen.

Voordelen van verhuizen naar Spanje

 • Het mediterrane klimaat;
 • Spanjaarden zijn vriendelijke en gastvrij;
 • Spanje is diervriendelijk. In iedere stad of dorp heb je wel een dierenarts of dierenwinkel;
 • Heerlijk eten. Spanje staat bekend om de tapas en paella;
 • Spanje heeft prachtige natuur;
 • Het Spaanse leven is minder hectisch en druk dan in Nederland;
 • De vaste lasten zijn in Spanje veel lager dan in Nederland.

Nadelen van verhuizen naar Spanje

 • Spanje kent veel verschillende culturen. Iedere regio heeft andere gebruiken en gewoonten;
 • Kosten van een woning vallen hoger uit dan je denkt. Hou 14% kosten koper in acht;
 • Je hebt meer geduld nodig in Spanje. Als je bij de kassa staat kan een caissière rustig een kwartier gaan staan kletsen met een klant.
 • Ongedierte In Spanje zie je vaker kakkerlakken en ratten op straat;
 • Bureaucratie. In Spanje kan het regelen van bijvoorbeeld een energiecontract heel moeizaam gaan. Er zijn voorbeelden van situaties waar het afsluiten van een energiecontract twee maanden heeft geduurd. Erg vervelend als je net een huis gekocht hebt en zonder stroom zit.
 • Er is weinig werk. De Spaanse economie is een stuk slechter dan de Nederlandse.

Hoe zit het met je AOW?

Als je in Spanje gaat wonen blijf je recht houden op het AOW en pensioen dat je in Nederland hebt opgebouwd over de jaren dat je in Nederland woonde en werkte. Als je voor je 65in Spanje gaat wonen bouw je over de jaren tot je 65e geen pensioen op. Om dit gat op te vangen kun je er voor kiezen om je vrijwillig te laten verzekeren bij het SVB

Kan je verhuizen naar Spanje met een uitkering?

Ben je van plan om zonder werk te verhuizen naar Spanje? Dan heeft dit gevolgen voor de uitkering die je ontvangt. De AOW en WAO kun je gewoon behouden. Krijg je WW of bijstand? Dan is het niet mogelijk deze mee te nemen naar Spanje.

Daarnaast moet je kunnen aantonen dat je over voldoende financiële middelen beschikt als je je wilt laten registreren bij de Spaanse vreemdelingen politie. AOW en WAO tellen mee als inkomen.

Op grensinfopunt.nl en uwv.nl lees je meer over emigreren met een uitkering.

Kan ik mijn hond of kat meeverhuizen?

Om met je hond of kat te emigreren naar Spanje moeten ze aan een aantal eisen voldoen

 • Je moet een geldig EU-huisdierenpaspoorthebben;
 • Je hond of kat moet gechipt zijn;
 • Je hond of kat moet gevaccineerd zijn tegen rabiës.

Houd er rekening mee dat je huisdier niet mag reizen binnen 21 dagen na de vaccinatie. Aangezien de minimumleeftijd om dieren te vaccineren 12 weken is, moeten honden, katten en fretten minstens 15 weken oud zijn voordat ze naar Spanje kunnen reizen.

Hoe zit het met mijn schulden?

Een schuld hebben is de normaalste zaak van de wereld. Hypotheken of studieschulden komen veel voor. Je kunt prima naar het buitenland verhuizen als je een schuld hebt. Het is uiteraard niet zo dat je schulden komen te vervallen als je uit Nederland vertrekt.

Neem op tijd contact op met je schuldeiser om te bekijken of het nodig is een regeling te treffen voor de openstaande schuld of dat je gewoon kunt doorgaan met de huidige afbetalingsregeling.

Je Nederlandse paspoort in Spanje

Het is aan te raden om voordat je vertrekt naar Spanje je Nederlandse paspoort te verlengen. Als je eenmaal in Spanje bent is het lastiger om je Nederlandse paspoort te verlengen of aan te vragen. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl

Meer informatie?