Emigreren naar Duitsland – Mark en Ilse delen hun ervaringen

Wesel is een vestingstad in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Je kunt er heerlijk wandelen door de prachtige natuur. Vanwege de rijke historie is er veel te zien en te doen in de omgeving. Dit in combinatie met het vinden van hun droomhuis, heeft ervoor gezorgd dat Mark (47) en Ilse (42) de stap waagde. Ze emigreerde naar Duitsland. In dit interview vertellen ze over de ervaringen die ze hebben opgedaan tijdens het verhuizen naar Duitsland.

Foto: de grote kerk in het centrum van Wesel.

“In Duitsland krijg je twee keer zo veel huis voor je geld”

Als we op vakantie zijn, kunnen we het niet laten om door het raam van een plaatselijke makelaar naar advertenties van koopwoningen te kijken. We verbaasden ons altijd over huizenprijzen in Duitsland. Als we ons rijtjeshuis zouden verkopen, kunnen we er een vrijstaande woning met dubbel zo veel ruimte in Duitsland voor terugkopen. Ook de prachtige natuur en de gezelligheid van de Duitse dorpen sprak ons erg aan.

Mijn vrouw, Ilse, heeft een paard en ze droomde er van om op een dag haar paard thuis te kunnen houden. Hiervoor heb je flink stuk grond bij je huis nodig en dat is met de huidige prijzen in Nederland onbetaalbaar. 

We hebben lang rondgelopen met het idee om te emigreren naar Duitsland voordat we de stap echt durfde te zetten. Uiteindelijk hebben we toch de stoute schoenen aangetrokken en zijn we serieus naar woningen gaan kijken. We zijn verliefd geworden op het huis waar we nu wonen. Ruim, grote tuin met grond voor ons paard en de gezelligheid van het vestingstadje. Hier willen we samen oud worden.

Foto: natuur in Wesel.

Waar zijn jullie tegen aangelopen in het hele proces van de verhuizing?

“De papieren rompslomp is veel erger dan in Nederland”

Een kleine ergernis zijn de Duitse overheidsinstellingen. Die zijn zó traag en ouderwets geregeld… Ze hebben een enorme inhaalslag te maken op het gebied van digitalisering. Je moet hier nog gewoon ouderwets naar het gemeentehuis, een kaartje trekken en een uur, of soms langer, wachten tot je geholpen wordt. Het zou handig zijn als je de afspraak online kan inplannen zodat je wat minder lang bij het gemeente huis hoeft te wachten.

Ook de bureaucratie is soms gekmakend. Het papierwerk dat komt kijken bij het kopen van een huis is veel erger dan in Nederland.

Kan je mensen die nu spelen met het idee om te emigreren naar Duitsland nog tips geven?

“Handel snel als je je droomhuis hebt gevonden”

Toen wij ons droomhuis in Duistland gevonden hadden brachten we een bod uit. De eigenaar van het huis accepteerde het bod een week later. We waren dolgelukkig en zijn meteen naar de bank gegaan om de financiering rond te krijgen.

In de eerste week van de hypotheekaanvraag belde de eigenaar ons op dat er toch nog een echtpaar langs was gekomen die serieuze interesse in het huis hadden. Het echtpaar zou een bod uitbrengen waar de eigenaar op wilde wachten. Een enorme domper! Dit hadden we niet verwacht. Hij had het huis toch al aan ons toegezegd?

Niet dus. In Duitsland kennen ze geen voorlopig koopcontract. Hierdoor kan het zomaar gebeuren dat iemand anders er met jouw droomhuis vandoor gaat terwijl jij de hypotheek nog aan het regelen bent.  

Het huis is pas van jou als je het koopcontract getekend hebt bij de notaris. Hou hier dus rekening mee en zorg dat je van te voren weet hou je de hypotheek aanvraag zo snel mogelijk rond kunt krijgen. Dit voorkomt teleurstellingen!

Hoe is het uiteindelijk afgelopen?

Gelukkig was ons bod hoger dan het bod van het echtpaar. De hypotheekaanvraag duurde hierdoor wel langer omdat we hem on-hold hadden gezet. Uiteindelijk is dus toch alles goed gekomen maar wel met een kleine vertraging en de nodige zorgen.

Hoe zit het met jullie werk?

“Vraag een Duitse belastingadviseur om advies”

Ik blijf zelf gewoon in Nijmegen werken. Dit is prima aan te rijden vanuit Wesel. Ilse is freelance schrijfster. Ze schrijft blogs voor Nederlandse websites. Zij kan dus vanuit Duitsland gewoon haar werk voortzetten. Hierdoor was er wel wat uitzoekwerk in verband met de inkomstenbelasting. Je bent namelijk belastingplichtig in het land waar je werkt. Voor mij is Nederland duidelijk het land waar ik werk. Maar hoe dit dan voor Ilse zat hebben we na moeten vragen bij een Duitse belastingadviseur. Die heeft Ilse geadviseerd om een eenmanszaak in Duistland op te zetten en voortaan haar inkomsten in Duitsland aan te geven.

Hoe is jullie contact met je nieuwe buren?

“Het contact met onze Duitse buren is super!”

Hoewel we nog helemaal niemand kende in onze nieuwe buurt zijn we meteen heel goed ontvangen. We hadden het geluk dat we verhuist zijn in juni want in juli vond er een buurt-barbecue plaats. Een perfecte gelegenheid om kennis te maken met onze nieuwe buren! Ilse en ik spreken een redelijk woordje Duits dus we konden ons verstaanbaar maken. Tijdens de barbecue zijn we door onze buurman van een aantal deuren verder uitgenodigd om mee te gaan naar het Bulli Blizter festival in Wesel.

Foto: Bulli Blizter festival in Wesel.

Hoe ging de verhuizing van Nederland naar Duitsland?

“We wilde ons zo min mogelijk bezig houden met de verhuizing zelf”

We hadden zo veel aan ons hoofd door de emigratie dat we niet wilde denken aan de verhuizing zelf. Daarom zijn we voor een verhuisbedrijf gegaan. We hebben een aantal offertes opgevraagd zodat we zeker wisten dat we niet te veel zouden betalen. Uiteraard hebben we alleen offertes opgevraagd bij verhuizers die ervaring hebben met internationale verhuizingen. Daar komt toch net wat meer bij kijken dan een normale verhuizing.

Het enige dat wij gedaan hebben was het inpakken van de verhuisdozen. Voor de rest hebben zij alles geregeld. Het mooie was dat ze beschikte over een enorme verhuiswagen waardoor de verhuizing in één rit geregeld was.