Verhuizen met jonge kinderen – Do’s & Dont’s

Een verhuizing kan zeer ingrijpend zijn voor een kind. Te midden van al het inpakken en verhuizen moet je kind afscheid nemen van vriendjes en de vertrouwde omgeving. Na de verhuizing moeten kinderen wennen aan hun nieuwe school en sportclub. Veel kinderen zien er tegenop om “het nieuwe kind” te zijn en vinden het soms moeilijk om opnieuw vriendjes of vriendinnetjes te maken. 

1. Geef je kind een rol in de verhuizing

Kinderen kunnen bij een verhuizing het gevoel krijgen dat hun ouders hele ingrijpende beslissingen maken zonder te overleggen. Als je kinderen inspraak geeft in bepaalde aspecten van de verhuizing laat je zien dat hun mening er toe doet en dat ze wel degelijk hun zegje mogen doen over de situatie.

Laat je kind bijvoorbeeld een to-do lijstje opstellen, maak samen een inpak-planning of ga samen brainstormen over de verfkleuren voor het nieuwe huis.

2. Timing is belangrijk

De datum van de verhuizing heb je meestal niet in de hand. Vaak kun je wel enige enige invloed uitoefenen op de definitieve datum van de overgang naar je nieuwe woning. Voor een kind is het beter om in een rustige periode te verhuizen.

Lukt het je om in de zomervakantie te verhuizen? Ideaal! Je kind hoeft dan niet te dealen met andere dingen die aandacht vragen zoals proefwerken, een citotoets of een nieuwe school.

3. Het juiste vertelmoment is nu

Wanneer vertel je een kind over de verhuizing? Hoewel het voor hele jonge kinderen niet zo veel nut heeft om ver van te voren al te vertellen dat jullie gaan verhuizen, is het in de regel wel aan te raden om het zo vroeg mogelijk te vertellen. Plotselinge veranderingen zijn onprettig voor kinderen. Als een kind lang van te voren al weet dat er een verhuizing aan zit te komen heeft  hij of zij langer de tijd om er aan te wennen en vragen te stellen over wat er gaat gebeuren.

4. Een verhuizing is goed nieuws

Kinderen schatten situaties in door te kijken naar de emoties van hun ouders. Breng de verhuizing als goed nieuws voor je kinderen. Vertel ze dat het nieuwe huis mooier zal zijn en de nieuwe buurt leuker. Als jij enthousiast bent over de verhuizing zal je kind jouw enthousiasme voor een groot deel overnemen.

Soms kan een verhuizing het gevolg zijn van een negatieve gebeurtenis als een scheiding of ontslag. Het is belangrijk om toch een positieve draai aan het verhaal te geven. Bij een scheiding kan je bijvoorbeeld benadrukken dat twee woningen beter is dan één en dat het ze meer vriendjes en vriendinnetjes zal opleveren.

5. Kijk samen naar boekjes of filmpjes over verhuizen

Verhalen en filmpjes over verhuizen geven je kind extra houvast rond de verhuizing. De verhuis-ervaringen van de hoofdpersoon in een verhaal geven je kind een extra referentiekader en zorgen er voor dat de verhuizing genormaliseerd wordt.  

6. Laat je kind zelf inpakken

Je kind zelf in laten pakken heeft twee positieve aspecten. Ten eerste geef je je kind inspraak in de manier van inpakken. Dit draagt bij aan een gevoel van controle over de situatie. Ten tweede laat je je kind ervaren wat een verhuizing inhoudt en wat er staat te gebeuren. Al met al draagt het zelf laten inpakken van z’n spulletjes bij aan grip en begrip over de verhuizing. 

7. Ga alvast kijken bij het nieuwe huis

Neem je kind voor de verhuizing een paar keer mee naar het nieuwe huis. Dit neemt een deel van de spanning weg. Ga ook eens kijken hoe de nieuwe buurt er uit ziet en wat er allemaal te doen is.

8. Maak een weekendtasje voor ieder gezinslid

Doe alsof je een weekendje weg gaat. Maak een tas voor iedereen met essentiële spullen die je normaal mee zou nemen als je er een paar dagen op uit gaat. Zo zijn alle belangrijke spullen makkelijk vindbaar voor iedereen tijdens de verhuizing. Scheelt een hoop stress en zoekwerk!

9. Gooi dingen weg als niemand kijkt

Kinderen hebben de neiging om dingen te bewaren waar ze nooit wat mee doen of wat ronduit rommel is. Gooi het daarom weg als ze niet thuis zijn. Negen van de tien keer hebben ze niet eens door dat je het weg gegooid hebt. Dit scheelt weer een tijdrovende klus van uitzoeken met je kind wat wel en niet mee moet in de verhuisdozen.

10. Maak gebruik van kind-vrije tijd

Inpakken kost meer tijd dan je denkt. Vooral als je tegelijkertijd kinderen om je heen hebt. Maakt daarom gebruik van de tijd dat je kinderen op school of op de sportclub zijn om in te pakken. 

11. Houd routine aan

Kinderen gaan slecht op veranderingen. Zorg er daarom voor dat de normale familie-routine bewaard blijft. Laat de meubels zo lang mogelijk op hun normale plek staan, ga rond de zelfde tijden eten en spendeer dezelfde quality time met je kinderen als normaal.

12. Begin vroeg

Veel mensen vergissen zich in het werk dat een verhuizing met zich meebrengt. Als je veel op het laatste moment nog moet doen, kan dat zorgen voor stress binnen het gezin. Kinderen voelen dit snel aan waardoor de verhuizing een onprettige ervaring kan opleveren. Begin daarom vroeg met inpakken. Er zijn genoeg spullen in huis die je een aantal weken of zelfs maanden van te voren al in kunt pakken.

13. Maak foto’s van je oude woning

Kinderen vinden het vaak moeilijk om afscheid te nemen van hun vertrouwde omgeving. Maak daarom foto’s van het huis met je kind en plak het in een herinneringsboekje. Zo geef je een kind het gevoel dat het oude huis altijd een beetje bij jullie zal blijven.

14. Creëer kans op nieuwe vriendjes en vriendinnetjes

Zorg er voor dat je kind in aanraking komt met buurtgenootjes. Ga samen naar de plaatselijke speeltuin of sportclub en zorg er voor dat je kind zich mengt met andere kinderen. Als je kind nieuwe contacten legt zal het veel makkelijker zijn om te wennen aan de nieuwe omgeving.

15. Zoek ruim van te voren een nieuwe school of opvang uit

Scholen hebben vaak 10 weken de tijd nodig om een inschrijving te verwerken. Bovendien is het goed voor je kind om zo vroeg mogelijk te wennen aan het idee van een nieuwe school. En vergeet niet om je kind een middagje of ochtend mee te laten draaien op zijn nieuwe school of opvang.

16. Pak de kamer van je kind als laatst in

Als je de kamer van je kind als laatst inpakt blijft hij tot het laatste moment zijn vertrouwde omgeving behouden. Begin in je nieuwe huis als eerst met het inrichten van zijn nieuwe kamer. Zo heeft je kind meteen zijn eigen, vertrouwde plekje terug en kan hij of zij rustig beginnen met wennen aan de nieuwe woning.

17. Een nieuwe kinderkamer is een feest

Kinderen vinden het over het algemeen heel leuk om een nieuwe kamer te krijgen. Het nadenken over hoe de kamer er uit moet komen te zien kan er voor zorgen dat je kind uitkijkt naar de verhuizing. Geef je kind inspraak in het ontwerp van de nieuwe kamer. Zoek bijvoorbeeld samen een nieuwe kleur voor op de muren uit of kijk samen naar een nieuw bed of meubels voor op de kamer.

Voor peuters is het juist beter om de nieuwe kamer hetzelfde te houden als de oude. Zo krijgen ze meer het gevoeld dat ze thuis zijn in de nieuwe woning en hebben ze minder last van een moeilijk wenproces.

18. Zorg dat je kind contact kan houden met zijn oude vriendjes en vriendinnetjes

Als je kind weet dat het contact met vriendjes en vriendinnetjes niet definitief verbroken wordt, zal het makkelijker zijn om afscheid te nemen. Verzamel contactgegevens en zorg er voor dat er een manier van communiceren wordt afgesproken zoals e-mailen, bellen of whatsapp. 

Als jullie niet te ver weg verhuizen kan je ook een moment afspreken om elkaar weer eens te zien. Of nog beter, nodig vriendjes en vriendinnetjes uit om het nieuwe huis te komen bekijken.  

19. Geef je kind de tijd

Het kan makkelijk een jaar duren voordat je kind helemaal gewend is aan de nieuwe omgeving. In het begin zijn heftige emoties normaal. Heb geduld en je zult zien dat je kind zijn weg zal vinden op zijn nieuwe plekje.