Verhuizen naar Canada – Alles wat je écht wilt weten

Canada is een van de meest populaire emigratielanden onder Nederlanders. De prachtige natuur, vriendelijke mensen, ruimte en rust zijn voor de meeste mensen de hoofdredenen om te verhuizen naar Canada. Maar wat komt er allemaal kijken bij het maken van zo’n stap? Wat moet je regelen? Wegen de voordelen wel op tegen de nadelen?  Wat zijn de ervaringen van andere mensen die je voorgingen? Alles wat je moet weten lees je in dit artikel!

Wat vind je hier?

Waarom verhuizen naar Canada?

Canada kent een redelijk grote groep Nederlandse immigranten. De meeste Nederlanders wonen in de provincie Brits-Columbia. Er wonen zelfs zo veel Nederlanders in Canada dat er Nederlandstalige radiozenders, tijdschriften, bejaardentehuizen en verenigingen in zijn. 

Vlak na de tweede wereldoorlog is er een grote groep Nederlanders geëmigreerd naar Canada vanwege de sterke band die de twee landen met elkaar hadden. Tegenwoordig zijn er veel Nederlandse boeren die het niet meer zien zitten om hun bedrijf voort te zetten in Nederland vanwege de vele regels die ze krijgen opgelegd van de Nederlandse overheid. Zij kiezen er vaak voor om te emigreren naar Canada vanwege de lagere regeldruk, de ruimte, de rust en de vriendelijke, tolerante bevolking. 

Wat zijn de voordelen van verhuizen naar Canada?

De voornaamste voordelen van verhuizen naar Canada zijn de prachtige natuur, de lage inkomstenbelasting en de hoge werkgelegenheid. Verder vind je er prachtige natuur en een vriendelijke bevolking. 

Is Canada een duur land om in te wonen?

De prijzen in de supermarkten van Canada verschillen voor een aantal producten met die van Nederland. Wat opvalt is dat de producten die in Canada geproduceerd worden goedkoper zijn dan in Nederland. Denk hierbij aan aardappels, uien, vlees enzovoort. Producten, zoals bananen en sinasappels, die geïmporteerd moeten worden zijn over het algemeen duurder. 

Een ander aspect van de Canadese prijzen is de koers van de Canadese dollar ten opzichten van de Euro. Afhankelijk van deze koers zijn de prijzen in euro hoger of lager. 

ProductCANL
🍞 1 brood (250g)€0,95€0,575
🥚1 dozijn eieren€1,86€2,31
🐓1 kg kipvleugels€7,64€8,50
🍏 1 kg appels€2,24€2,01
🥛 1 L melk€1,82€0,89
🧀 1 kg lokale kaas€6,34€10,25
🥗 1 kg sla€1,22€0,99
🧅 1 kg ui€1,16€1,30
🍟 1 kg aardappel€1,04€1,33
🍅 1 kg tomaat€2,92€2,56
🍊 1 kg sinaasappel€2,99€1,51
🍌 1 kg banaan€1,99€1,80

Hoeveel kost het om te emigreren naar Canada?

Vanwege de grote afstand is een verhuizing naar Canada niet goedkoop. Meestal gaat je inboedel per zeecontainer  naar Canada. Als je een kleine inboedel hebt omdat je bijvoorbeeld alleenstaand bent zou je kunnen overwegen om je inboedel per cargo-vliegtuig te verhuizen. 

Afhankelijk van het aantal te verhuizen kubieke meters kost een verhuizing naar Canada tussen de €3.00 en €11.000.

Met onze inboedelcalculator bereken je snel de grootte van je inboedel. 

Type woningGemiddelde kosten
1 slaapkamer€3000 - €4100
2 slaapkamers€4100 - €7500
3 slaapkamers€7500 - €11000

Hoe verhuis je naar Canada?

Globaal zijn er drie stappen die je moet doorlopen om je te vestigen in Canada:

  1. een permanente verblijfsvergunning aanvragen
  2. een woning vinden
  3. de verhuizing regelen

Hieronder lees je hoe je deze stappen het makkelijkst kan doorlopen. 

Een Canadese verblijfsvergunning, visum of eTA?

Als je naar Canada wilt reizen voor een tijdelijk verblijf kan je een eTA of visum aanvragen. Om je in canada te mogen vestigen heb je een permanente verblijfsvergunning nodig. Canada is redelijk streng als het gaat om immigratie en er worden dan ook strenge eisen gesteld aan nieuwkomers. Toch zijn er verschillende manieren om een verblijfsvergunning te bemachtigen:

Skilled Worker Program: Je moet kunnen aantonen dat je hoogopgeleid bent en een wezenlijke bijdrage kan leveren aan Canada.

Business Immigrant Program: Je moet kunnen aantonen  dat je gaat investeren in Canada of dat je een bedrijf hebt dat je wilt voortzetten in Canda

Canadian Experience Class: Hiervoor kom je in aanmerking als je kan aantonen dat je al eerder minimaal een jaar in Canda hebt gewerkt

Sponsoring your Family: via deze weg kan je een verblijfsvergunning bemachtigen als je familie in Canada hebt met een geldige verblijfsvergunning

Provincial Nominee: programma’s binnen de Canadese provincies.

De verhuizing regelen

Bij een verhuizing naar Canada zijn er een aantal dingen die je moet regelen voor je inboedel. Wij raden je aan om de verhuizing altijd via een professioneel verhuisbedrijf te laten doen zodat je er zeker van kunt zijn dat er niks fout gaat en de verhuizing soepel verloopt.

Omdat Canada niet tot de Europese Unie behoort moet uw inboedel langs de douane voordat het verscheept kan worden. Hierbij ben je verplicht om een inventarisatielijst op te stellen van de spullen. De inboedel moet zowel langs de Nederlandse als de Canadese douane. 

In de meeste gevallen worden je spullen per zeecontainer verscheept omdat de veel goedkoper is dan een verhuizing per vliegtuig. Als je inboedel niet groot genoeg is voor een hele container kan je de container ook delen. Dit wordt groupage genoemd. Hierbij duurt het vaak langer voordat je spullen in Canada aankomen omdat je vaak moet wachten op de spullen van de mensen waar je de container mee deelt.

U verhuizing over laten aan professionals?

Vergelijk gratis offertes van profesionele verhuisbedrijven en vind het perfecte bedrijf voor jouw verhuizing!

Kan ik als gepensioneerde naar Canada verhuizen?

Ja, je kan als gepensioneerde verhuizen naar Canada. Hiervoor moet je een permanente verblijfsvergunning verkrijgen via familie leden die al in Canada wonen met een geldige verblijfsvergunning of door aan te tonen dat je in Canada gaat investeren.

Hoe zit het met de belasting als ik naar Canada verhuis?

Als je naar Canada verhuist en officieel  inwoner van Canada wordt, heeft dit uiteraard gevolgen voor de inkomstenbelasting. Als je gedurende het jaar naar Canada verhuist, moet je over dat jaar aangifte inkomstenbelasting doen in zowel Nederland als Canada.

Het is belangrijk om je uit te schrijven bij je Nederlandse gemeente. Dit uitschrijfbewijs zorgt er voor dat je na het jaar van vertrek geen aangifte meer hoeft te doen in Nederland.

Geef je Canadese adres door aan de Nederlandse Belastingdienst zodat je post over je belasting kunt blijven ontvangen in Canada.

Als je in gedurende een deel van een aangiftejaar niet meer in Nederland woonde, doe je een zogenaamde migratie-aangifte via een M-formulier. Deze kan in tegenstelling tot de reguliere aangifte inkomstenbelasting (nog) niet digitaal worden ingediend.

Het is raadzaam om een belastingadviseur om advies te vragen als je gaat emigreren naar Canada. Aangiften kunnen erg complex worden door een emigratie. Zeker als je vastgoed bezit in één of beide landen.