Alles over verhuizen met een huisdier

Verhuizen is een grote gebeurtenis ieder gezinslid. Vooral als sommige gezinsleden tot het dierenrijk behoren. Of het nu gaat om behaarde, gevederde of geschubde dieren, de behoeften van je huisdier moet de hoogste prioriteit hebben tijdens een verhuizing. Het belangrijkste is dat je stress probeert te voorkomen.

In dit artikel leg ik stap voor stap hoe je dat doet.

Wat vind je hier?

Je huisdier voorbereiden op een verhuizing

Er komt meer kijken bij het verhuizen met een huisdier dan je denkt. Naast de voor de hand liggende dingen zoals het inpakken van je spullen moet je ook rekening houden met dingen als het overdragen van de gegevens van je huisdier aan een nieuwe dierenarts.

Hoe eerder je begint hoe beter het is voor je huisdier. Begin vroeg en zorg ervoor dat je jezelf voldoende tijd geeft om alle details uit te werken.

Als je je huis verkoopt doe je er goed aan om je huisdier zo min mogelijk mee te laten krijgen van bezichtigingen. Veel verschillende mensen die steeds in en- uit lopen en hun geuren achter laten in iedere kamer kan voor een extra dosis stress zorgen.

De spullen van je huisdier inpakken

Je hebt minimaal twee dozen nodig voor de spullen van je huisdier. Eén met de dagelijkse spullen die die je tijdens de verhuizing toegankelijk houdt en één of meer dozen voor de spullen die je huisdier niet dagelijks nodig heeft.

De doos voor de dagelijkse benodigdheden moet dingen bevatten die uw huisdier overdag of in geval van nood nodig kan hebben:

  • Vaccingegevens
  • medicijnen
  • Voedsel- en waterschaal
  • Een paar dagen eten
  • Iets lekkers
  • Kattenbakvulling en schep
  • Tuigje of riem
  • Afvalzakken
  • Een mand of deken
  • Speelgoed

Het kan handig zijn om meteen van de gelegenheid gebruik te maken door alle spullen van je huisdier een schoonmaakbeurt te geven. Speelgoed, manden, dekens en voedingsbakjes kunnen behoorlijk vies worden en het is wel zo fijn om je nieuwe start in een schoon huis te beginnen!

Je verhuizing over laten aan professionals?

Vergelijk gratis offertes van profesionele verhuisbedrijven en vind het perfecte bedrijf voor jouw verhuizing!

Je huisdier laten wennen aan een bench

De veiligste manier om de meeste huisdieren te verplaatsen is in een bench. Hopelijk heb je al een bench die geschikt is voor je verhuizing, maar als dat niet het geval is, koop er dan zo vroeg mogelijk een zodat je genoeg tijd hebt om je huisdier er kennis mee te laten maken.

Niet alle huisdieren reageren hetzelfde als ze in een bench geplaats worden. Als je huisdier het niet leuk vindt om opgesloten te zitten, maak dan van zijn bench een fijne plek door er speelgoed en iets lekker in te leggen. De best mogelijke manier van je huisdier in een bench zetten is door er voor te zorgen dat hij of zij er zelf in loopt.

Overstappen naar een nieuwe dierenarts

Een ander belangrijk ding dat vaak over het hoofd wordt gezien is de overstap naar een nieuwe dierenarts. Doe dit op tijd!

Begin door je huidige dierenarts in te lichten dat je gaat verhuizen. Ze kunnen mogelijk een dierenarts op je nieuwe locatie aanbevelen en het dossier van je huisdier overdragen aan de nieuwe dierenarts. Vaak geven dierenartsen ook tips om de stress van je huisdier tijdens de verhuizing te verminderen. Bel de nieuwe praktijk zo snel mogelijk om te kijken of ze nog nieuwe cliënten accepteren en vraag wat je moet doen om je in te schrijven.

Je huisdier verplaatsen naar je nieuwe woning

De verhuisdag is de meest stressvolle dag voor zowel mens als dier. Huisdieren kunnen de energie van hun baasje oppikken dus je doet er goed aan om zo kalm mogelijk te blijven. Zeker als je inde buurt van je huisdier bent. Zorg daarom ook goed voor jezelf die dag en zorg ervoor dat je de verhuizing goed gepland hebt. Gebruik onze handige checklist om er voor te zorgen dat je alles rond de verhuizing in orde hebt.

Probeer je huisdier vooral niet te veel mee te laten krijgen van het verhuizen van je inboedel. Bij voorkeur zet je je huisdier in een kamer die je het laatst verhuist. Verhuis je huidier naar de nieuwe woning als alle spullen over zijn. Op die manier maakt hij of zij kennis met het nieuwe huis waar alle vertrouwde meubelen al in staan.

Je huisdier helpen wennen aan de nieuwe woning

Jij en je huisdier zijn aangekomen in je nieuwe thuis! Het moeilijkste is nu achter de rug, hoewel de overgang nog niet helemaal voorbij is. Veel huisdieren hebben tijd nodig om zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving en kunnen stress of angst ervaren tijdens het wenproces. Dat is normaal en niets om je zorgen over te maken zolang je huisdier geen ernstige gedragsveranderingen vertoont, zoals verminderde eetlust of agressie.

Stel dat het een hond is die zich aanpast aan een nieuw huis. Houd in dat zijn normale routine in stand en geef ze zo veel mogelijkheden de gelegenheid om overtollige energie kwijt te raken. Het verkennen van een nieuwe buurt is een goed een excuus om meerdere lange wandelingen per dag te maken. Richt meteen een ruimte in voor je hond wanneer je bij je nieuwe woning aankomt, plaats hun bed, speelgoed en een verse kom met water in een hoek die helemaal van hen is.

Wat onze territoriale kattenvrienden betreft, kan het wennen aan een nieuw huis stress of angst aanwakkeren. Vooral als je nieuwe huis eerdere kattenbewoners heeft gehad. Een goede strategie is om het rustig aan te doen, je kat in één kamer te houden met hun kattenbak, bed, water en speelgoed en ze daar een dag of twee te laten wennen voordat je ze kennis laat maken met de rest van het huis. Kies een kamer met een raam waar ze naar buiten kunnen kijken en bezoek ze regelmatig om liefde en geruststelling te bieden. En als er eerder katten in huis woonden, doe dan een volledige diepe reiniging om de geur waar mogelijk te verwijderen voordat je je kat laat rondlopen.