Verhuizen met een kat – Gids en tips

Je kan een kat verhuizen. Houdt er wel rekening mee dat katten hoog sensitieve dieren zijn waardoor iedere verandering of ingrijpende gebeurtenis stress en angst kan veroorzaken. Een verhuizing is zeer ingrijpend omdat katten territoriale dieren zijn. Bij een verhuizing verliezen ze van de ene op de andere dag hun territorium.

In dit artikel leg ik stap voor stap uit wat je kunt doen om de verhuizing van je kat in goede banen te leiden.

Verhuizen kan een angststoornis veroorzaken bij je kat

Als je je kat niet goed begeleidt bij een verhuizing kan het diertje een angststoornis ontwikkelen die heel moeilijk om te keren is. Om dat te voorkomen zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen.

Een verhuizing begint voor een kat met de reis naar je nieuwe woning. Als deze reis al een slechte ervaring oplevert voor je kat begint hij met 1-0 achterstand op zijn nieuwe plekje. De voorbereiding op de verhuizing is daarom heel belangrijk.

Tip1: laat je kat wennen aan zijn reismand

Je verplaatst een kat in een reismand. Grote kans dat je kat de reismand associeert met negatieve gebeurtenissen als dierenartsbezoekjes.

Zorg er daarom voor dat je kat went aan de reismand. Zet de reismand in zijn favoriete kamer van het huis en maak de mand comfortabel door er bijvoorbeeld een handdoek in te leggen. Leg af en toe wat lekkers in de mand zodat je kat er uit zichzelf in- en uit springt.

Tip 2: maak een veilig tijdelijk plekje voor je kat

Een verhuizing kan je digitaal, schriftelijk of persoonlijk doorgeven. Digitaal kan via DigiD of per e-mail.  Kijk voor de juiste informatie altijd op de website van je (nieuwe) gemeente.

Tip 3: overleg met je dierenarts

Sommige katten hebben sneller last van stress dan andere. Bespreek met je dierenarts wat voor type jouw kat is en hoe hij zal reageren op een verhuizing. Het is mogelijk dat de dierenarts het verstandig vind om je kat een kalmeringsmiddel te geven om de verhuizing wat te vergemakkelijken.

Tip 4: gebruik feromonen

Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde feromonen een rustgevend effect hebben op katten. Hierdoor zijn feromonen een goed hulpmiddel om je kat te kalmeren tijdens stressvolle gebeurtenissen.

De feromonen worden geleverd in een vertuiver. Als je de verstuiver in het stopcontact stopt, wordt er om de zoveel tijd een kleine hoeveelheid feromonen de kamer in gespoten.  

Het is belangrijk dat je de feromonen in de dagen voor de verhuizing al gebruikt. Zo kan je kat wennen aan de feromonen en alvast tot rust komen in een vertrouwde omgeving. Blijf de spray in je nieuwe huis gebruiken en hang de spray wisselend in verschillende kamers van je huis voor een optimale spreiding.

Tip 5: neem oude inboedel mee naar je nieuwe woning

Katten zijn gewoonte dieren. Als je een kat in een nieuwe omgeving zet met meubels die hij nog kent van zijn oude woning zal hij sneller het gevoel hebben dat hij thuis is. Bovendien zitten de geuren van je oude woning nog in de meubels wat weer bijdraagt aan een versneld wenproces.

Neem dus zoveel mogelijk oude meubels mee naar je nieuwe woning. Als je graag nieuwe meubels aan wilt schaffen is het verstandig om niet alles in één keer te vervangen. Vervang in plaats daarvan telkens één of enkele meubelstukken zodat je kat de tijd krijgt om te wennen.

Tip 6: hou je kat binnen na de verhuizing

Stichting Dierenlot raad aan om je kat ten minste twee weken binnen te houden na een verhuizing. Ook als je het niet direct ziet aan je kat kan hij toch van slag zijn door de verhuizing. Als katten nog niet genoeg gewend zijn aan hun nieuwe omgeving kunnen ze weglopen als je ze te snel naar buiten laat.

Tip 7: laat je kat chippen of geef hem een adreskokertje

Zelfs als je kat genoeg tijd heeft gekregen om te wennen aan zijn nieuwe omgeving kan het zijn dat hij wegloopt als hij voor het eerst weer naar buiten mag. Het is daarom heel belangrijk om hem te chippen of een adreskokertje om te doen voor het geval dat hij door iemand anders gevonden wordt.

Tip 8: hou zoveel mogelijk oude gewoontes in stand

Een kat voelt zich sneller thuis in zijn nieuwe omgeving als zijn oude routine in stand gehouden wordt. Geef hem bijvoorbeeld rond dezelfde tijd eten als voorheen, knuffel hem rond op tijd en geef hem rond de zelfde tijd wat lekkers, enzovoort.

Tip 9: maak je nieuwe woning goed schoon

Dit is vooral belangrijk als er andere dieren in het nieuwe huis hebben gewoond. Als je kat andere dieren ruikt zal hij altijd alert blijven en nooit helemaal tot rust komen. Er bestaan speciale middelen om geurtjes van andere dieren te neutraliseren.