Hoe verhuis je een piano? – Complete uitleg 2021

Het is goed mogelijk om je piano zelf te verhuizen. Hier is wel wat voorbereiding en mankracht voor nodig. Om een piano te verhuizen heb je minimaal twee personen nodig, een meubelroller en verhuisdekens. 

piano verhuizen infographic

Hoe verhuis je een piano?

Als je een piano gaat verhuizen is het belangrijk dat je een aantal stappen volgt. Hieronder leg ik precies uit wat je moet doen om je piano van A naar B te krijgen.

1. Verzamel de dingen die je nodig hebt om een piano te verhuizen

Om een piano te verhuizen heb je een aantal belangrijke dingen nodig. Verzamel deze van te voren zodat je de dag van de verhuizing goed voorbereid bent.

  • Dekens om de piano te beschermen;
  • Tape of touw op de dekens op hun plek te houden;
  • Helpers. Een piano sjouw je met minimaal twee personen. Meer personen is beter;
  • Een verhuiswagen. Meet goed op wat voor maten de verhuiswagen moet hebben.

TIP: zorg voor een verhuiswagen met laadklep. Dit maakt het veel makkelijker om de piano in en uit de bus te krijgen.

2. meet de doorgangen op

Het is belangrijk dat je zeker weet of de piano door alle doorgangen past die je onderweg tegen komt.

3. Zorg dat er niets in de weg ligt.

Het laatste wat je wilt is dat iemand struikelt tijdens het tillen van de piano.

4. Gebruik een pianoroller

Hier kun je de piano op zetten zodat je niet hoeft te tillen. Dit verkleint de kans op beschadigingen omdat je je meer kunt focussen op het sturen en begeleiden van de piano.

5. bespreek van te voren een taakverdeling en aanpak

Wie tilt voor en wie tilt achter? Wat is het pad dat afgelegd moet worden? Waar zitten de knelpunten en hoe pak je die aan? Dit zijn dingen die van te voren duidelijk moeten zijn om onnodig gedoe te voorkomen.

6. Laad de piano in de verhuiswagen en zorg ervoor dat hij goed vaststaat

Gebruik hier spanpanden voor en bescherm de piano met doeken tegen eventuele krassen van de spanbanden.

Hoe verhuis je een vleugelpiano?

Het verhuizen van een vleugel is net iets anders dan voor een piano. Een vleugel is groter en heeft een andere vorm. Dit maakt het tillen lastiger.

Ga als volgt te werk:

1. Verwijder de lossen onderdelen

Hierbij kun je denken aan de klep, notenboekhouder, voetpedalen en eventuele bedrading.

2. Pak de vleugel in

Wikkel de vleugel eerst in noppenfolie en daarna in verhuisdekens. Dit doe je om beschadigingen te voorkomen en om de snaren te beschermen tegen plotselinge temperatuurschommelingen.

3. Monteer de vleugelslee

Een vleugel vervoer je op de zijkant. Hiervoor heb je een vleugelslee nodig. Dit is een langwerpig houten frame dat de piano stabiliseert en beschermd als hij op zijn zij staat.

4. Zet de vleugelslee op de pianoroller

Als de vleugel op de vleugelslee staat zet je hem vervolgens op de pianoroller. Dit is een kort houten plankje waar wieltjes onder zitten zodat je de vleugel kunt verplaatsen.

5. Laad de vleugel in de verhuiswagen

Laat de vleugel nooit op de pianoller staan tijdens de rit. Hij kan dan gaan schuiven in de verhuiswagen. Maak de vleugel vast met spanbanden zodat je zeker weet dat hij goed vast staat.

6. Laat de vleugel ongeveer een maand acclimatiseren in je nieuwe woning

Het is belangrijk dat de snaren weer op temperatuur komen in je nieuwe huis voordat je de piano gaat stemmen.

Kan je een piano de trap op tillen?

Nee. Het is in vrijwel geen enkele situatie verstandig om een piano de trap op te tillen. De meeste trappen zijn ongeschikt om met twee personen tegelijk op één trede te staan. Als je een piano naar boven tilt moeten er minimaal twee personen aan de onderzijde staan.

Verhuisbedrijven tillen piano’s nooit naar boven via een trap omdat dit niet is toegestaan vanuit de Arbowetgeving. Daarom is er vrijwel altijd een traplift nodig als jouw piano naar boven moet.

Als je een verhuisbedrijf inschakelt om je piano naar een bovenetage te brengen moet je er rekening mee houden dat er ongeveer 6 personen nodig zijn om de piano op de traplift te zetten. Het is dus verstandig om hulp van familie of vrienden in te schakelen om de verhuiskosten te drukken. 

Het is een vereiste dat de piano door een raam of balkondeur naar binnen kan. Dit is niet in iedere woning mogelijk. Check dit daarom goed voordat je een piano gaat verhuizen.

Wat weegt een piano?

Een piano weegt tussen de 200 en 250 kilo. Een vleugel weegt al snel 350 tot 500 kilo wegen. Een piano vervoer je met minimaal twee personen en een vleugel met minimaal drie.

Kan je een piano op de zijkant vervoeren?

Het verplaatsen van een piano op de zijkant is niet schadelijk voor een piano. Een piano kan gekanteld worden zonder dat er schade ontstaat. Let wel op dat er geen losse voorwerpen in de piano aanwezig zijn tijdens een verplaatsing.

Heb je speciale verhuizers nodig om een piano te verhuizen?

De meeste verhuisbedrijven hebben genoeg ervaring met het verhuizen van piano’s. Het is daarom niet nodig om een speciaal bedrijf in te schakelen. Check van te voren wel goed of het verhuisbedrijf over speciale materialen zoals een vleugelslee beschikt. Zo weet je of het bedrijf ervaring heeft met het vervoeren van piano’s.

Wat kost het om een piano te laten verhuizen?

De gemiddelde kosten voor het verhuizen van een piano liggen tussen €200 en €600. De kosten zijn afhankelijk van het type piano en de verhuisafstand. Een piano is een fragiel en toch zwaar voorwerp om te verhuizen. Dit zorgt ervoor  dat de kosten wat hoger kunnen uitpakken. (Snippet)

Verder hangen de kosten af van het aantal verhuizers die moeten meehelpen. Als je zelf in staat bent om mee te helpen ben je uiteraard goedkoper uit.

Rekenmodel voor de verhuiskosten van een piano:

1 verhuizer€130 voorrijkosten€2 per verhuis km
2 verhuizers€200 voorrijkosten€3 per verhuis km

TIP: alleen de piano of je complete inboedel?
Als je toch van plan bent om te verhuizen kan het slim zijn om de verhuizers van je piano ook andere spullen mee te geven. Zo geef je voor een relatief kleine meerprijs toch een aantal (zware) spullen uit handen. Een complete verhuizing kost gemiddeld €1600. 

Wat kost het om een vleugel te verhuizen?

De gemiddelde verhuiskosten van een vleugelpiano liggen tussen €300 en €900. Een vleugel moet met minimaal drie personen verhuist worden. Daarom liggen de kosten voor het verhuizen van een vleugel iets hoger dan voor een piano.

Ook hier geldt weer: als je zelf meehelpt ben je goedkoper uit omdat je dan één verhuizer minder hoeft te betalen.

Rekenmodel voor de verhuiskosten van een vleugel:

2 verhuizer€250 voorrijkosten€3 per verhuis km
3 verhuizers€400 voorrijkosten€4 per verhuis km