Verhuizen en emoties – Hoe om te gaan met een verhuizing

Een verhuizing is niet altijd een feest. Er komt behoorlijk wat bij kijken en je verlaat je vertrouwde omgeving. Door te praten over de verhuizing met je omgeving en het maken van een goede planning kun je de stress en heimwee een plek geven of zelfs voorkomen.

Hoe kun je je emoties de baas blijven tijdens een verhuizing

Een verhuizing kan een hoop emoties opwekken. Alles wat op je af komt moet je verwerken in een nieuwe omgeving. Probeer niet alles alleen te doen. Erken voor jezelf dat je het moeilijk vind, probeer er met andere over te praten en zoek hulp.

1. Praat er over met je omgeving

Om de verhuizing beter een plek te kunnen geven in je hoofd is het slim om met familie of vrienden te praten over de verhuizing. Waar zie je tegenop? Waar kijk je naar uit? Waar moet je allemaal aan denken? Is er hulp? Als je hier over praat met je naasten kun je dit beter een plek geven.

2. Zorg voor rust door het maken van een goede planning en checklist

Een goede planning zorgt voor rust. Als je van te voren weet dat alles goed geregeld is, geeft je brein minder alarmsignalen af in de aanloop naar de verhuizing. Het is slim om een checklist op te stellen zodat je alles kan afvinken wat er nog gedaan of gekocht moet worden. 

Om je te helpen hebben wij een handige, kant en klare verhuis checklist voor je opgesteld.

3. Begin op tijd met het weggooien van spullen

Heb jij moeite met het weggooien van spullen? Probeer dan zo ver mogelijk voor de verhuizing te beginnen met het uitzoeken van spullen die mee kunnen of weggegooid moeten worden. Probeer iedere dag één of twee items weg te gooien zodat je niet alles in één keer hoeft te doen.

4. Je hebt niet alleen spierballen nodig bij een verhuizing

Als je gaat verhuizen heb je hoe dan ook hulp nodig. Onthoud dat je niet alleen je sterkste familie of vrienden hoeft te vragen. Zelfs als je beste vriend of vriendin helemaal niet in staat is om te sjouwen kan hij of zij alsnog helpen op emotioneel vlak door bij je te zijn tijdens de verhuizing. Zeker als jij het verhuizen moeilijk vind is emotionele steun de belangrijkste vorm van hulp

5. Praat er over met een professional of ervaringsdeskundige

Als je echt heel erg opziet tegen de verhuizing kan het slim te zijn om een sessie in te plannen met een psycholoog of coach. Zij kunnen je de juiste handvatten geven om je emotioneel voor te bereiden op een verhuizing. Als je dit niet ziet zitten kun je altijd nog met iemand uit je omgeving praten die ook ervaring heeft met verhuizen en er net als jij ook tegenop zag.

Waarom geeft verhuizen stress?

Een verhuizing kan stress geven omdat er telkens nieuwe dingen in je opkomen die je nog moet regelen. Als je veel belangrijke dingen tegelijk moet onthouden zorgt dit voor spanning. Het is daarom belangrijk dat je opschrijft wat je nog moet doen om het overzicht te bewaren en de stress te drukken.

Is verhuizen ongezond?

Verhuizen levert bij vrijwel alle mensen in meer of mindere mate een vorm van stress op. Het hangt af van de nieuwe omgeving waarin je terecht komt of de verhuizing op lange termijn goed voor je is. Kom je in een omgeving terecht waar je je meer op je gemak voelt? Slaap je beter in je nieuwe huis? Heb je leuker contact met je nieuwe omgeving? Dit zijn allemaal aspecten die bepalen of een verhuizing op lange termijn een goede of slechte keuze is geweest.

Wat doet een verhuizing met je?

Buiten dat een verhuizing stress kan opleveren vergt een verhuizing ook veel energie. Je moet dingen regelen en vaak ben je enkele dagen bezig met sjouwen, schoonmaken en uitpakken. Daarbij komt ook nog het feit dat je opeens moet wennen in een nieuwe omgeving. Dit zorgt er bij veel mensen voor dat ze de dagen na een verhuizing vermoeid zijn.

Meestal duurt het een aantal weken voordat je gewend bent aan je nieuwe woning. De eerste week ben je bezig met het uitpakken van spullen en de weken daarna heb je nodig om te wennen aan je nieuwe huis. Sommige mensen hebben echter maanden nodig om te wennen.