Hoe verhuis je een aquarium in 2021? – De complete gids

Een aquarium verhuizen is makkelijker dan je denkt. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten. In dit overzicht laat ik je stap voor stap zien wat je doen om je aquarium te verhuizen.

1. Verzamel de benodigdheden voor de verhuizing

Het is onmogelijk om een aquarium te verhuizen met water er in. Het gewicht van het water kan er voor zorgen dat het glas breekt.  

Dat betekend dat alles wat in het aquarium aanwezig is er uit gehaald moet worden. Hier heb je de volgende spullen voor nodig:

  • Jerrycans of afsluitbare emmers: om de schok van het verhuizen te minimaliseren voor je vissen is het slim om hetzelfde water mee te nemen naar je nieuwe woning.
  • Een koelbox: de beste manier om je vissen te vervoeren is in een koelbox. Dit klinkt raar maar je vissen houden niet van plotselinge temperatuurverschillen. Een koelbox isoleert goed waardoor de temperatuur perfect bewaard blijft. Gebruik het water uit het aquarium. Verder is het donker in de koelbox. Dit verminderd stress bij je vissen. Heb je geen koelbox? Een afsluitbare emmer of bak is ook een goede oplossing. Als je dit ook niet hebt kun je voor zakjes gaan.
  • Plastic bakjes voor de waterplanten: de waterplanten moeten nat blijven tijdens de reis. Gebruik ook hier het water uit je aquarium.
  • Visnetjes om de vissen uit het water te halen.
  • Een sifon slang om het water uit het aquarium te halen.
  • Ander verpakkingsmateriaal zoals piepschuim en een doos met de juiste maat voor het aquarium.

2. Verplaats je vissen in de transportzakjes of -bakjes

Je ontkomt er niet aan om je vissen in hun trasportverblijven te zetten voordat je het aquarium leeg gaat maken en schoonmaakt voor de reis naar je nieuwe woning. Onthoud goed dat vissen gevoelig zijn voor stress. Sommige soorten kunnen er wat beter tegen dan andere. Daarom is het verstandig om zo lang mogelijk te wachten met het verplaatsen van de vissen. Je kunt het beste je aquarium als aller laatste verhuizen zodat de vissen zo snel mogelijk in je nieuwe woning zijn.

TIP: geef je vissen 24 tot 48 uur voordat je gaat verhuizen geen eten. Zo blijft het water schoon tijdens de reis. Als de vissen poepen tijdens de reis kan het water te veel vervuilen. Maak je geen zorgen over verhongering. De meeste vissen kunnen namelijk tot een week zonder eten. 

3. Verpak de inhoud van je aquarium

Zodra je vissen veilig in hun trasportzakjes zitten is het tijd om alles wat in het aquarium zit te verpakken voor de verhuizing. Ga als volgt te werk:

  • Plaats de waterplanten in de transportbakjes en vul de bakjes met water van het aquarium
  • Zuig het water uit je aquarium en vang het op in jerrycans zodat je het aquarium weer kunt vullen met hetzelfde water op je nieuwe adres.
  • Haal de decoraties uit het aquarium en maak ze droog met een vaatdoek. Als het breekbare objecten zijn, wikkel ze in doeken.
  • Haal het filter uit de bak en zorg dat hij vochtig blijft tijdens de reis door hem in een emmer met een laagje water te leggen.
  • Als alles uit het aquarium is maak je de bak goed droog.

4. Maak je aquarium klaar voor de reis

Het is belangrijk om je aquarium goed te prepareren voor de reis. Het zijn fragile dingen die al door een klein stootje beschadigd kunnen raken. Dit moet je doen om je aquarium voor te bereiden op de reis.

  • Til je aquarium nooit op als er nog zand, grind of water in zit. Dit namelijk altijd zwaarder dan je denkt waardoor de bodem snel beschadigd kan raken.
  • Haal het aquarium deksel van de bak en wikkel het in bubbeltjesfolie. Houd het folie op zijn plek met tape.
  • Snij piepschuim platen op de maten van je bak. Tape de platen tegen de zijkanten van je bak. Let goed op dat alles goed vast zit want als je je bak op tilt mag er niets verschuiven.
  • Vul de bak met handdoeken zodat er geen kans is dat de bak beschadigd als er onverwachts iets in valt tijdens de verhuizing.

Als je het geluk hebt dat je een goede verhuisdoos hebt waar de bak in kan, plaats de piepschuim platen dan aan de zijkanten en houd de doos altijd recht.

5. Laad alles in

Voorkom dat er iets bovenop de bak gezet wordt. Leg de vissen nooit achterin de verhuiswagen maar hou ze bij je in de cabine zodat de zakken recht blijven en de temperatuur constant blijft.

6. Zet het aquarium terug in elkaar op je nieuweadres

Het terug in elkaar zetten van je aquarium is een klusje waar je aandacht aan moet besteden. Volg de onderstaande stappen om dit in goede banen te leiden.

  • Je aquarium terug in elkaar zetten is het allereerste dat je moet doen als je in je nieuwe woning aankomt. Hoe korter je vissen uit hun vertrouwde omgeving zijn, hoe beter.
  • Zoek goed uit waar je het aquarium gaat neerzetten. Je aquarium verplaatsen binnen je huis is een hele klus omdat je hem dan weer leeg moet halen.
  • Controleer de bak op beschadigingen voordat je hem vult met water.
  • Nadat je een plek hebt uitgekozen voor je aquarium is het tijd om de bak opnieuw in te richten. Vul de bodem met zand of kiezels en zet alle decoratie terug op zijn plek. Vul de bak voorzichtig met water om het zand niet op te laten stuiven.
  • Zet het filter nog niet aan. Wacht hier een paar uur mee zodat al het stof in het water is gaan liggen.
  • Zet de vissen voorzichtig terug. Als je ze hebt vervoerd in waterzakjes dan kun je de zakken even op het water leggen om de vissen te laten wennen aan de temperatuur van het water.
  • Begin weer met het normale voedingsschema zodra je vissen veilig op hun nieuwe plek zijn. Controleer ze regelmatig op symptomen van stress en stuur op tijd bij als er dingen niet lijken te kloppen.