Hoe wen je aan je nieuwe huis? – 4 dingen die je moet doen

Niemand die net verhuist is went binnen een paar dagen aan zijn nieuwe woning. Dit vergt tijd. Je went het snelst aan je nieuwe woning door een vertrouwde omgeving te creëren voor jezelf. 

1. Ruim zo snel mogelijk alles uit.

Veel mensen blijven nog weken tussen verhuisdozen wonen. Dit helpt niet om te wennen aan je nieuwe huis en het zorgt onbewust voor een onrustig gevoel.

2. Geuren wekken herinneringen op.

Gebruikte je geurkaarsen of andere luchtjes in je oude woning? Als je deze meeneemt naar je nieuwe huis wekken ze herinneringen aan je oude huis op. Voor sommige mensen is dit juist positief maar voor andere kan dit voor heimwee zorgen. Bedenk voor jezelf of jij dit fijn vind of niet. Zo niet, schaf andere geurtjes aan.

3. Blijf actief na de verhuizing

Ga er op uit in je nieuwe buurt. Kijk wat er allemaal te doen is en probeer in contact te komen met de mensen in je nieuwe omgeving. Ga eens winkelen in het centrum van je nieuwe stad of dorp. Sluit je aan bij de plaatselijke sportclub. En vergeet je niet voor te stellen aan je nieuwe buren!

4. Zorg voor vertrouwde herinneringen

Zorg ervoor dat je nieuwe woning snel een persoonlijke touch krijgt door foto’s en spullen neer te zetten die je aan je vertrouwde omgeving doen denken. Ook de kleuren die je kiest in je interieur kunnen onbewust een thuis-gevoel opwekken. Probeer elementen van je oude plekje terug te laten komen in je nieuwe woning.

Tot slot

Realiseer je dat niemand binnen enkele dagen went aan z’n nieuwe huis. Voor veel mensen kan een verhuizing emoties oproepen. Het is niet erg om je niet meteen thuis te voelen. Probeer te accepteren dat je je even ontheemd voelt. Verandering heeft tijd nodig. Blijf positief en probeer zoveel mogelijk contact te zoeken met je nieuwe omgeving. Probeer de dingen te ondernemen die je in je oude omgeving ook deed. Ga hardlopen, neem een bad, lees een boek of kijk een film. Als je verhuist met een familie is het iets makkelijker. Probeer het gesprek aan te gaan over je gevoelens bij de verhuizing. Dit lucht op en draagt bij aan het proces van wennen aan je nieuwe omgeving.