Verhuizen naar een andere gemeente- Wat te doen?

Als je gaat verhuizen naar een andere gemeente zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Je moet je inschrijven in je nieuwe gemeente, opnieuw je uitkering aanvragen en de gemeentelijke- en waterschapsbelasting controleren.

Inschrijven bij nieuwe gemeente

Als je gaat verhuizen naar een andere gemeente moet je je inschrijven in die gemeente. Dit kan je doen door langs te gaan bij het gemeente huis of online via de website van je nieuwe gemeente.

Wanneer moet je je inschrijven in je nieuwe gemeente?

Je kunt je maximaal vier weken voordat je gaat verhuizen inschrijven bij je nieuwe gemeente. Je mag maximaal vijf dagen wachten met inschrijven nadat je verhuist bent.

Moet je je uitschrijven bij je oude gemeente?

Nee. Als je je inschrijf bij je nieuwe gemeente wordt dit automatisch doorgegeven aan je oude gemeente. Het is dus niet nodig om je uit te schrijven bij je oude gemeente.

Moet je je hond inschrijven in je nieuwe gemeente?

Als je gaat verhuizen moet je ook je hond inschrijven in je nieuwe gemeente. Als je bijvoorbeeld na een scheiding verhuist naar een andere gemeente met je hond en je ex blijft op het oude adres wonen dan kan het zomaar zijn dat jullie allebei een aanslag voor de hondenbelasting ontvangen. Dit voorkom je door je hond in te schrijven bij je nieuwe gemeente.

Hoe lang duurt het oversschrijven naar een andere gemeente?

De inschrijving bij je nieuwe gemeente wordt verwerkt in 1 tot 5 werkdagen. Je bent dan ook automatisch uitgeschreven bij je oude gemeente.

Moet je een nieuw identiteitsbewijs aanvragen als je naar een andere gemeente verhuist?

Nee. Je behoudt je oude ID-kaart of paspoort als je naar een nieuwe gemeente verhuist. Pas als je identiteitsbewijs verlopen is vraag je een nieuwe aan.

Waar inschrijven als je huis nog te koop staat in een andere gemeente?

Het kan voorkomen dat je tijdelijk eigenaar bent van twee woningen omdat je oude huis nog te koop staat terwijl je je nieuwe woning al gekocht hebt. In dat geval schrijf je je in op het adres waar je daadwerkelijk woont. 

Waar moet je ingeschreven staan als je door de week ergens anders woont?

Als je student bent en doordeweeks op kamers woont en in het weekend bij je ouders of als je ouders gescheiden zijn, heb je in feite twee adressen. Schrijf je in dat geval in op het adres waar je de meeste dagen van de week slaapt. 

Gemeentelijke belastingen

Je betaald gemeentelijke belasting ieder jaar vooruit aan de gemeente waar je staat ingeschreven. Als je gaat verhuizen naar een andere gemeente heb je recht op terugbetaling van een deel van de belastingen. Je hebt immers een jaar vooruit betaald terwijl je niet het hele jaar in de gemeente staat ingeschreven.

Betaal je dubbel gemeentelijk belastingen bij overlap?

Het kan gebeuren dat je de gemeentelijke belastingen dubbel betaald vanwege overlap tussen je oude en nieuwe woning. In zo’n geval heb je recht op terugbetaling. Iedere gemeente regelt de terugbetaling op zijn eigen manier. Soms wordt het teveel betaalde deel automatisch teruggestort en soms moet je dit zelf aanvragen bij je oude gemeente. Om te zien hoe dit bij jou zit kun je het beste op de website van je oude gemeente kijken.

Heb je een koophuis?  Houd er dan rekening mee dat je de OZB belasting (de onroerendzaakbelasting) niet terug krijgt. Deze betaal je altijd voor een heel jaar. Deze wordt telkens berekend vanaf 1 januari. Dus de OZB voor je nieuwe huis betaal je ook pas vanaf 1 januari in het opvolgende jaar.

De waterschapsbelasting

De waterschapsbelasting wordt geheven om de kosten van de waterzuivering en onderhoud van de dijken te dekken. Nederland is verdeeld in 22 waterschappen. Als je naar een nieuwe gemeente verhuist kan het dus zijn dat je onder een nieuw waterschap komt te vallen. Je verhuizing wordt automatisch doorgegeven aan de waterschappen en de eventueel teveel betaalde waterschapsbelasting wordt automatisch teruggestort op je rekening. Hier heb je dus verder geen omkijken naar.

Uitkering aanvragen bij je nieuwe gemeente

Als je een uitkering hebt en je verhuist naar een andere gemeente moet je deze opnieuw aanvragen. Als je dit niet doet komt je uitkering te vervallen en zit je dus zonder totdat je hem opnieuw aanvraagt bij je nieuwe gemeente. Let hier dus goed op en vraag hem opnieuw aan voordat je daadwerkelijk verhuist. Hoe je dit doet kan je terugvinden op de website van je nieuwe gemeente.